NAKON NAPADA NA KAPITOL HIL

Bajden zahtijeva procjenu opasnosti od domaćeg nasilnog ekstremizma u SAD

Procjena opasnosti koju koordiniraju državna obavještajna služba, FBI i Odjeljenje za državnu bezbjednost, biće osnova za razvoj politike za rješavanje tog problema

13305 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi predsjednik SAD, Džozef Bajden, naredio je policijskim i obavještajnim službama da procjene opasnost od domaćeg nasilnog ekstremizma u Sjedinjenim Državama, poslije upada mase pobunjenika lojalnih doskorašnjem predsjedniku Donaldu Trampu u Kapitol SAD 6. januara.

To je u petak otkrila sekretar Bijele kuće za štampu Džen Psaki, kao direktno zvanično priznanje opasnosti po državnu bezbjednost od američkih ekstremista podstaknutih radikalnom ideologijom na nasilna zlodjela.

Uključenost u tu analizu direktora odjeljenja državne obavještajne službe, osnovanog poslije napada 11. septembra 2001. radi sprečavanja međunarodnog terorizma, ukazuje da američke vlasti tragaju za načinom za suzbijanje nasilja domaćih ekstremista.

Procjena opasnosti koju koordiniraju državna obavještajna služba, FBI i Odjeljenje za državnu bezbjednost, biće osnova za razvoj politike za rješavanje tog problema, rekla je Bijela kuća. Pored toga, Vlada će raditi na koordinisanom pristupu društvenim medijima i radikalizaciji, rekla je ona.

"Napad na Kapitol 6. januara i tragične smrti i razaranje podvukli su ono što svi znamo: jačanje domaćeg nasilnog ekstremizma ozbiljna je i rastuća prijetnja po državnu bezbjednosti", rekla je Psaki i dodala da će se Vlada suprotstaviti tom problemu sredstvima, politički, ali uz "poštovanje Ustavom zaštićene slobode govora i političke aktivnosti".

Pobuna na Kapitolu, koja je prošle nedjelje dovela do drugog postupka za smjenjivanje Trampa, pokrenula je pitanja da li je aparat državne bezbjednosti koji se godinama agresivno bori protiv stranih terorističkih grupa i njihovih sljedbenika u Americi, adekvatno opremljen da u SAD odgovori na opasnost od domaćeg ekstremizma. To pitanje je ranije periodično postavljano poslije raznih napada, uključujući masakr u sinagogi u Pitsburgu, kada se raspravljalo o tome da li je potreban poseban zakon za suzbijanje domaćeg terorizma.

Direktor FBI-a Kris Raj je prošle jeseni rekao da je protekle godine najsmrtonosnije bilo nasilje antivladinih aktivista, poput anarhista i pripadnika samozvanih "milicija".

Stanje policijskih snaga je pod lupom jer je nasilna gomila Trampovih pristalica 6. januara pregazila policiju i upala u Kapitol zbog čega je za sada optuženo više od 150 ljudi.