Honduras: SAD priznale pobjedu Hernandeza, kandidat opozicije za predsjednika "ispao iz igre"

Hernandez (49) se kandidovao za drugi mandat poslije odluke Ustavnog suda koja mu je to dozvolila, iako Ustav Hondurasa predviđa samo jedan predsjednički mandat
2 komentar(a)
Salvador Nasralja, Foto: Reuters
Salvador Nasralja, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2017. 23:04h

Kandidat opozicije u Hondurasu Salvador Nasralja priznao je večeras poraz nakon što su SAD priznale reizbor predsjednika Huana Orlanda Hrnandeza.

"Ispadam iz igre poslije odluke SAD", rekao je kandidat ljevice koji je ranije optužio da su izbori održani 26. novembra bili puni nepravilnosti.

Nasralja je rekao da se povlači iz politike i da neće više biti opozicione ljevice koju je predvodio bivši predsjednik Hondurasa Manuel Zelaja.

Izborna komisija je u nedjelju proglasila pobjedu Henandeza sa 42,95 oddsto glasova dok je Nasralja osvojio 41,41 odsto.

Nasralja (64) poznati televizijski voditelj bez ranijeg političkog iskustva, odbio je tada da prizna rezultate zbog čega su njegove pristalice nekoliko dana protestovale. U tim protestima je stradalo najmanje 12 osoba poslije sukoba s policjom.

Hernandez (49) se kandidovao za drugi mandat poslije odluke Ustavnog suda koja mu je to dozvolila, iako Ustav Hondurasa predviđa samo jedan predsjednički mandat.

Predsjednički izbori u Hondurasu su deseti od obnavljanja demokratije u toj zemlji 1980. godine, poslije gotovo 20 godina vojnih režima.

Bonus video: