Iz kineskog rudnika spašeno 11 rudara

U eksploziji koja je dogodila 10. januara u rudniku zlata u provinciji Šangdong zarobljena su 22 rudara. Jedan radnik je umro

5392 pregleda 0 komentar(a)
U eksploziji 10. januara srušen ulazni tunel u rudnik zlata, Foto: Reuters
U eksploziji 10. januara srušen ulazni tunel u rudnik zlata, Foto: Reuters

Spasioci u Kini oslobodili su 11 rudara koji su bili zarobljeni 600 metara pod zemljom u rudniku zlata na sjeveru Kine, javili su danas državni mediji.

Kineska televizija je prikazala snimak izvlačenja prvog rudara, kome su bile vezane oči kako bi se zaštitio od svjetlosti. On je odmah prebačen u bolnicu na liječenje, a njegovo stanje je opisano kao "izuzetno slabo", prenio je BBC.

U eksploziji koja je dogodila 10. januara u rudniku zlata u provinciji Šangdong zarobljena su 22 rudara. Jedan radnik je umro.

Spasioci su prethodno uspjeli da uspostave kontakt sa rudarima i dostave im hranu.

Okno je 350 metara ispod površine blokiralo 70 tona otpada koji se proteže još 100 metara, a spasioci procjenjuju da će biti potrebne još dvije nedjelje da dođu do rudara i prebace ih na sigurno, dok nastavljaju da buše dodatne šahtove za komunikaciju, ventilaciju i eventualno evakuaciju.

Pojedini rudari su iscrpljeni jer su pod zemljom od 10. januara kada je eksplozija srušila ulazni tunel u rudnik zlata u provinciji Šandong.

Uprava rudnika je u pritvoru zbog toga što su čekali više od 24 sata da prijave nesreću, čiji uzrok još nije saopšten.

Pojačan nadzor je poboljšao bezbjednost u kineskoj rudarskoj industriji, koja je godišnje oduzimala 5.000 života, ipak nesreće se i dalje dešavaju, a samo prošle godine je poginulo 39 rudara u dvije nesreće.

Bonus video: