zagrijavanje ledenih odnosa

Džonson i Bajden razgovarali o produbljivanju saveza

Čini se da je cilj razgovora bio zagrijavanje ledenih odnosa nakon što je Bajden 2019. godine opisao Džonsona kao "tjelesni i emocionalni klon" njegovog prethodnika Donalda Trampa

2785 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

Boris Džonson i Džon Bajden su u subotu obećali produbiti veze i sarađivati u borbi protiv klimatskih promjena, u svom prvom razgovoru od inauguracije američkog predsjednika, saopštila je kancelarija britanskog premijera.

Džonson je čestitao Bajdenu na inauguraciji, a "dvojica čelnika raduju se produbljivanju bliskog saveza između naših nacija", navodi se u izjavi iz Downing Streeta.

Britanski listovi javili su da je Džonson prvi evropski čelnik koji je primio Bajdenov poziv, a američki predsjednik prije toga razgovarao je sa kanadskim i meksičkim kolegama.

List Sunday Telegraph javio je da je Džonson prvi čelnik izvan Sjeverne Amerike koji je razgovarao sa Bajdenom "nakon što je njegov dogovoreni poziv prebačen dva dana unaprijed u onome što će se smatrati velikim podstrijekom za posebne odnose između Velike Britanije i SAD-a".

Bajden je u petak razgovarao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u prvom pozivu stranom čelniku.

Džonson je na Twitteru objavio svoju fotografiju kako se smije dok razgovara telefonom. "Sjajno je razgovarati s predsjednikom Džoom Bajden večeras", napisao je.

Čini se da je cilj razgovora bio zagrijavanje ledenih odnosa nakon što je Bajden 2019. Džonsona opisao kao "tjelesni i emocionalni klon" njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden je takođe kritikovao Džonsonovu politiku prema Brexitu, ali u izjavi Downing Streeta kaže se da su čelnici "razgovarali o prednostima potencijalnog sporazuma o slobodnoj trgovini između naše dvije zemlje".

Džonson je rekao da namjerava riješiti trenutna trgovinska pitanja "što je prije moguće".

Bajden, koji ima irske korijene, upozorio je prije svog izbora da, bude li brexit naštetio Sporazumu na Veliki petak 1998. godine, neće pristati na trgovinski sporazum. Tim je sporazumom dokončano 30 godina nasilja u Sjevernoj Irskoj.

Džonson je pohvalio Bajdena što je brzo preokrenuo političke odluke koje je donio njegov prethodnik.

"Toplo je pozdravio" Bajdenovu odluku da vrati Sjedinjene Države pariškom klimatskom sporazumu i ponovno se pridruži Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Premijer je takođe pohvalio Bajdenovu predanost postizanju neto nula emisija do 2050. godine.

Čelnici su izrazili nadu da će se uskoro sastati i da će zajedno raditi na globalnom samitu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koji će se održati u Škotskoj, navodi se u saopštenju.

Obojica čelnika ponovno su istaknula predanost NATO savezu te da "dijele vrijednosti u promicanju ljudskih prava i zaštiti demokratije", dodaje se. Tramp je bio vrlo kritičan prema transatlantskom savezu.

Čelnici su se takođe složili oko "značajnih izazova s kojima se svijet suočava tokom pandemije".

Sjedinjene Države imaju najveći broj zaraženih i umrlih u svijetu, dok Velika Britanija ima najveći broj umrlih u Europi.

Džonson je takođe pohvalio Bajdena što se pridružio inicijativi Covax, globalnom fondu vakcina protiv koronavirusa za siromašnije zemlje.

Preporučujemo za Vas