Gutereš: Svijet se suočava sa egzistencijalnim prijetnjama

Šef Ujedinjenih nacija je rekao da čovječanstvo ne želi da se ponovi "tragedija i kriza" iz 2020

2708 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas svjetske lidere da se svijet suočava ne samo sa vanrednom situacijom zbog Kovida-19 i najgorom ekonomskom krizom u posljednjih skoro sto godina, već i sa "egzistencijalnim prijetnjama" po klimu i biodiverzitet, i mogućnost da najveće ekonomije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, podijele svijet na dva dijela.

Obraćajući se učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu koji se održava onlajn, šef UN je rekao da čovječanstvo ne želi da se ponovi "tragedija i kriza" iz 2020.

Ukazao je na mnogobrojne poteškoće sadašnjeg svijeta, poput nedostatka konsenzusa u upotrebi sajber-prostora i rastućih rizika od nuklearne i hemijske proliferacije.

"U 2021. godini moramo da se bavimo ovim poteškoćama i vratimo svijet na pravi put", rekao je.

Govoreći o Kovidu-19 on je upozorio da bogate države greše misleći da će biti bezbjedne ako vakcinišu svoje građane i zapostave zemlje u razvoju.

Gutereš je rekao da vakcine moraju da budu "svjetsko javno dobro" i dostupne svima po pristupačnim cijenama.

On je pozvao da se svi pozabave nejednakostima koje je pandemija samo povećala.

Pozvao je i na likvidnost kako bi se izbjegla neplaćanja duga u mnogim srednjim i manje razvijenim zemljama, ublažavanje duga zemljama kojima je to potrebno, nova posebna prava u korist zemalja u razvoju, mjere za smanjenje razlika u platama i jednako učešće zemalja u razvoju u svjetskim institucijama.

Šef UN je rekao da oporavak od Kovida-19 mora da pomogne u "završetku našeg rata protiv prirode, sprječavanju klimatske katastrofe i obnavljanju planete".

Glavni cilj 2021. godine je formiranje svjetske koalicije za neutralisanje ugljenika, rekao je on.

Gutereš je istakao da "svaka država, grad, finansijska institucija i kompanija" treba da usvoje planove i preduzmu odlučne mjere kako bi do 2050. godine postigle nultu emisiju štetnih gasova.

Kada je riječ o geopolitici, Gutereš je naveo da se i dalje "plaši mogućnosti da se svijet podijeli na dva dijela, a dve najveće ekonomije predvode dvije oblasti sa različitim dominantnim valutama, trgovinskim i finansijskim pravilima, od kojih svaka ima svoj internet i sopstvene geopolitičke i vojne strategije".

"Moramo učiniti sve što je moguće da bismo spriječili takvu podjelu", naglasio je šef Ujedinjenih nacija.

Bonus video: