Gutereš pozvao na globalnu akciju protiv neonacizma

Održao virtuelni govor uoči 76. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau

1684 pregleda 1 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je na globalnu akciju protiv neonacizma, ksenofobije, antisemitizma i govora mržnje koji su, kako je rekao, dijelom podstaknuti pandemijom koronavirusa.

Gutereš je apelovao i na međunarodnu akciju "u borbi protiv propagande i dezinformacija".

Generalni sekretar je govorio o značaju obrazovanja, ističući da skoro dvije trećine mladih Amerikanaca ne zna da je šest miliona Jevreja ubijeno u holokaustu.

Gutereš je virtuelni govor održao uoči 76. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Prema rečima Gutereša, "pandemija je produbila dugogodišnje nepravde i podjele".

"U Evropi, SAD i drugdje, bijeli suprematisti se organizuju i vrbuju preko granica, ističući simbole nacista i njihove ubilačke ambicije", rekao je Gutereš na ceremoniji njujorške sinagoge povodom Međunarodnog dana sjećanjana holokaust.

Artur Šnajder, 90-godišnji rabin koji je preživio holokaust, rekao je da lekcije iz istorije moraju da se nauče i da se djeca ne rađaju sa mržnjom već da se uče kako da mrze.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta biće obilježen 27. januara, na godišnjicu oslobođenja logora Aušvic-Birkenau u Poljskoj. Ovaj dan ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

Bonus video: