Zbog novih sojeva koronavirusa Izrael zabranio sve komercijalne letove

Iz zemlje će moći da odu samo oni koji idu na liječenje, suđenje, sahrane rođaka ili da obave važne poslove, ali i tada samo privatnim avionima

1560 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Izrael je u ponoć zatvorio međunarodni aerodrom Ben Gurion za skoro sve letove do kraja januara zbog bojazni da bi novi sojevi virusa koji se brže šire mogli da uđu u tu zemlju.

Aerodrom će biti zatvoren do 31. januara, kada bi trebalo da budu ublažene treće restrikcije širom zemlje ukoliko ih vlasti ne produže.

To je prvi put od početka pandemije da je Izrael spriječio da građani te zemlje ulaze u nju, navode izraelski mediji.

Ne mogu da doputuju ni imigranti koji su nastavili da dolaze tokom pandemije, uprkos ograničenjima na ulazak onih koji nisu građani Izraela.

Na osnovu naredbe vlade svim komercijalnim letovima je zabranjeno da uđu u izraelski vazdušni prostor i da slete na taj aerodrom kraj Tel Aviva, a izuzetak su između ostalog kargo i avioni koji prelijeću iznad jevrejske države bez slijetanja.

Iz zemlje će moći da odu samo oni koji idu na liječenje, suđenje, sahrane rođaka ili da obave važne poslove, ali i tada samo privatnim avionima.

Direktor Ministarstva zdravlja može da da dozvole za putovanje na osnovu humanitarnih ili "posebnih ličnih razloga" u vrijeme kada su putnci iz inostranstva idektifikovani kao glavni izvor infekcija u zemlji.

Šaron Alroj Preis zadužena za javno zdravlje u inostarstvu rekla je da zatvaranje aerodroma na nedjelju dana neće biti dovoljno i da se mora produžiti na najmanje nekoliko nedjelja kako bi bilo više vremena za vakcinaciju.

Britanski soj virusa uveliko cirkuliše u Izraelu i otkriven je kod gotovo polovine novih slučajeva, a osim toga ima 27 slučajeva južnoafričkog soja, uz četiri slučaja kalifornijskog.

Ti sojevi bi mogli biti otporni na vakcine u vrijeme kada je u Izraelu 2,6 miliona stanovnika primilo prvu dozu, a 1,1 milion obije. Po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika je ta zemlja prva u svijetu, a cilj je da se do kraja marta vakciniše svo stanovnštvo starije od 16 godina.

U Izraelu je više od 600.000 ljudi inficirano od početka pandemije, a 4.478 je preminulo od posljedica kovida 19, uključujući više od 1.000 smrtnih slučajeva ovog mjeseca.

Bonus video: