razgovarao sa merkel

Zapadni Balkan jedan od šest Bajdenovih prioriteta

Predsjednik SAD u razgovoru sa njemačkom kancelarkom kazao kako želi da prodube odnose dvije zemlje

5339 pregleda 17 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskom razgovoru predsjednika SAD Džozefa Bajdena i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopštenju Bijele kuće, dvoje državnika je istaklo prioritetne teme, među kojima su Avganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan, na kojem je aktuelno pitanje rješavanja odnosa i postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

"Predsjednik Džozef Bajden razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenijevši joj svoju želju da prodube odnose dvije zemlje. On je izrazio namjeru da revitalizuje transatlantsko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti, i zajedničke demokratske vrijednosti", piše u saopštenju Bijele kuće, kako prenosi Tanjug.

Oni su se takođe saglasili o značaju globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promjena, borbi protiv kovida-19 i unaprjeđenju zdravstvene zaštite, kao i o postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas