Kineski brod prebacio gorivo na sjevernokorejski tanker?

Sumnja se da su dva plovila obavila transfer nedaleko od obale, što je, inače, zabranjeno rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija
4 komentar(a)
Kineski brod, Foto: Beta-AP
Kineski brod, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.05.2018. 13:38h

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je japanski mornarički izviđački avion primijetio brod sa kineskom zastavom koji je, prema navodima Tokija, prebacio gorivo na sjevernokrojeski tanker na otvorenom moru.

U saopštenju je navedeno da se sumnja da su dva plovila obavila transfer nedaleko od obale, što je, inače, zabranjeno rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je Japan informisao Savjet bezbjednosti UN 19. maja o tome da je vidio tanker "Dži Song 6" sa zastavom Sjeverne Koreje, pričvršćen uz brod sa zastavom za koju se vjeruje da je kineska, na otvorenom moru u Istočnom kineskom moru.

Pomorska snaga samoodbrane objavila je četiri fotografije, uključujući dvije na kojima se vide povezani brodovi, jedan pored drugog.

Tanker Sjeverne Koreje nalazi se na crnoj listi UN.

Japan i SAD su saopštili da sankcije prema Sjevernoj Koreji moraju biti striktno primjenjivane i posebno su zatražili od Kine da pooštri njihovo sprovođenje.

Bonus video: