"Ne možemo više da čekamo"

Bajden potpisao uredbe u borbi protiv klimatskih promjena

Cilj usporavanje globalnog zagrijavanja koje doprinosi sve češćim požarima, obilnim kišama i uraganima

5812 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Novi američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je više uredbi koje treba da doprinesu borbi protiv klimatskih promjena.

Uredbe, između ostalog, imaju za cilj da eliminišu zagađenje od fosilnih goriva u elektroenergetskom sektoru do 2035. godine i u cijeloj američkoj ekonomiji do 2050. godine, povećanjem korišćenja solarne i energije vjetra, uz smanjenje zavisnosti od nafte i gasa.

Cilj je usporavanje globalnog zagrijavanja koje doprinosi sve češćim požarima, obilnim kišama i uraganima, navodi Asošiejted pres.

"Ne možemo više da čekamo u borbi protiv rješavanju krize izazvane klimatskim promjenama. Sopstvenim očima vidimo šta se događa. Vrijeme je za akciju", rekao je Bajden.

Dodao je da će uredbe "značajno doprinijeti ambicioznom planu administracije u borbi protiv egzistencijalne prijetnje klimatskih promjena".

Uredbe uključuju moratorijum na nove koncesije za bušenje nafte i gasa na federalnom zemljištu i prelazak na isključivo električna vozila u saveznim institucijama.

Jučerašnji potez nosi sa sobom politički rizik za Bajdena i njegovu Demokratsku stranku, pošto saveznim državama koje proizvode naftu i ugalj preti gubitak radnih mjesta zbog naglog prelaska na čiste izvore energije.

Bajden je najavio i da će 22. aprila, na Dan planete Zemlje, organizovati samit o klimi.

Preporučujemo za Vas