Bajden u prvoj nedjelji popularniji predsjednik nego što je Tramp bio

Kako Monmouth ističe pristalice i protivnici Bajdena su izuzetno podijeljeni u političkom razmišljanju pa Bajden uživa podršku 90 posto ispitanika koji su demokratski glasači, kod republikanaca je taj broj svega 15 posto, dok kod nezavisnih glasača uživa podršku od 47 posto

2976 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: AP
Bajden, Foto: AP

Nedjelju dana nakon ulaska u Bijelu kuću Džo Bajden uživa popularnost od 54 posto ispitanika, nivo koji njegov prethodnik Donald Tramp nije postigao u cijelom četvorogodišnjem mandatu, saznaje se iz ankete objavljene u srijedu, prenosi Hina.

Prema anketi univerziteta Monmouth, Bajdena podržava 54 posto ispitanika, protiv je 30 posto, a 16 posto je neodlučenih.

Anketa je sprovedena od 21. do 24. januara na 809 osoba.

Prema anketi Gallupa, republikanski predsjednik je na kraju svog mandata uživao podršku od samo 34 posto ispitanika, što je najniža brojka u istoriji, nakon što je svoj mandat započeo sa podrškom od 45 posto ispitanika koja se početkom 2020. popela na 49 posto.

Ostale ankete pokazuju da Džo Bajden prvih dana svog mandata uživa još veću podršku: 56 posto prema Morning Consultu i 63 posto prema anketi koju je sproveo Hill-HarrisX.

Podjela po stranačkim linijama

Kako Monmouth ističe pristalice i protivnici Bajdena su izuzetno podijeljeni u političkom razmišljanju pa Bajden uživa podršku 90 posto ispitanika koji su demokratski glasači, kod republikanaca je taj broj svega 15 posto, dok kod nezavisnih glasača uživa podršku od 47 posto.

"Uopšteno govoreći, čini se da su ispitanici u anketama prema Bajdenu blagonakloniji u odnosu na Trampa, no uistinu slijede stranačku liniju jer se sve više ljudi izjašnjava kao demokrate ili republikanci", kazao je direktor Instituta za javno mnjenje univerziteta Monmouth Patrick Murray.

Internetska stranica fivethirtyeight.com navodi da je Donald Tramp bio prvi predsjednik koji na početku svog mandat nije uživao "medeni mjesec".

U prvih šest mjeseci mandata prosječno mu je popularnost iznosila 41.4 posto, daleko iza Baracka Obame (60 posto) ili Georgea W. Busha (53.9 posto) u istom šestomjesečnom razdoblju.

Bonus video: