Porijeklo pandemije koronavirusa: Tim SZO napustio hotel, počela terenska istraga

„Svjesni smo toga, zaista se trudimo da budemo usresređeni na činjenice. Mi smo naučnici, nijesmo političari, pokušavamo da ovo zaista posmatramo iz naučne perspektive“, rekla je Kopmans

3744 pregleda 2 komentar(a)
Peter Ben Embarek, jedan od članova tima SZO u Vuhanu, Foto: Reuters, Vuhan
Peter Ben Embarek, jedan od članova tima SZO u Vuhanu, Foto: Reuters, Vuhan

Tim naučnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) napustio je danas hotel u kineskom gradu Vuhanu nakon dvonedjeljnog karantina, i započeo terensku istragu o porijeklu pandemije Kovid-19.

Kako prenosi CNN, televizija je uživo snimala 13 naučnika SZO dok su napuštali hotelski karantin i ulazili u autobus noseći maske, a ispraćalo ih je hotelsko osoblje i kineski zvaničnici.

Holandski virolog i član tima Marion Kopmans je u srijedu za CNN rekla da su svjesni očekivanja koje svjetska javnost ima za njihovo istraživanje.

„Svjesni smo toga, zaista se trudimo da budemo usresređeni na činjenice. Mi smo naučnici, nijesmo političari, pokušavamo da ovo zaista posmatramo iz naučne perspektive“, rekla je Kopmans.

Ona je naglasila da to podrazumijeva napuštanje svih unaprijed stvorenih predrasuda o tome kako se virus razvijao i širio, kako bi se pronašli stvarni dokazi.

Kopmans je rekla da je tim posljednje dvije sedmice proveo u međusobnim i video pozivima sa kineskim naučnicima, kako bi razmijenili mišljenja o tome šta je do sada poznato.

„Mislim da zaista moramo svi pokazati strpljenje. Ako pogledate neke od ranijih potraga za porijeklom epidemija, bile su potrebne godine da se završe“, dodala je Kopmans.

Peking odbacuje američko upozorenje o misiji stručnjaka SZO

Peking je odbacio danas upozorenje SAD o misiji Svjetske zdravstvene organizacije u Kini, optužujući novu administraciju Džoa Bajdena da pokušava da politizuje tu istragu o porijeklu novog koronavirusa.

Portparolka Bijele kuće Džen Saki upozorila je juče da će Vašington procijeniti "vjerodostojnost izvještaja" SZO kada bude završen.

Ona je rekla da je važno da se utvrdi uzrok pojave pandemije u Kini kao i da Vašington podržava međunarodnu istragu koja treba da bude jasna i detaljna.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidžijan odbacio je "a priori negativne stavove" i "političko miješanje" u rad istražitelja.

On je na konferenciji za novinare ocijenio da riječi Saki predstavljaju "nepotrebno miješanje" u rad stručnjaka, koje, kako je rekao, neće doprinijeti istraživanju ozbiljnih naučnih rezultata.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp optužio je SZO da radi po uputstvima Pekinga i povukao je SAD iz te međunarodne organizacije. Bajden je po preuzimanju dužnosti ukazom vratio SAD u tu organizaciju.

Tim stručnjaka SZO koji su stigli u Vuhan više od godinu dana od pojave epidemije u tom kineskom gradu, će imati teškoće da pronađe originalne tragove virusa. Oni su danas izašli iz 14-odnevnog karantina posle dolaska u Kinu i počinju istraživanja na terenu.

Poslije prvobitne procjene da je kovid-19 potekao sa pijace u Vuhanu kineske vlasti sada govore da je bolest moguće uvezena.

"Sve više studija, uključujući SZO pokazuju da je pronalaženje porijekla kovida-19 proces koji će nastaviti da se širi na više regiona svijeta i žarišta epidemije", ocijenio je Džao.

Bonus video: