Parlament Perua nije izglasao opoziv predsjednika Kučinjskog

Peruanski predsjednik je na funkciji od jula 2016, pošto je na izborima porazio Keiko Fudžimori, kćerku bivšeg šefa države Alberta Fudžimorija
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2017. 07:38h

Parlament Perua nije izglasao opoziv šefa države Pedra Pabla Kučinjskog koji je pokušaj impičmenta nazvao "pokušajem državnog udara".

"Sjutra se otvara novo poglavlje u našoj istoriji: pomirenje i obnova zemlje", napisao je posle jučerašnjeg glasanja na Tviteru Kačinjski, poznatiji kao PPK.

Za razrešenje Kučinjskog glasalo je 79 poslanika, 19 je bilo protiv a 21 uzdržan.

Predsjednik Parlamenta Luis Garaleta rekao je da se predlog za opoziv predsjednika odbacuje budući da je za odluku o razrješenju predsjednika bilo potrebno 87 od ukupno 130 glasova poslanika.

Kučinski (79) je svjedočio pred poslanicima opozicije zbog optužbi za navodnu umiješanost u korupcionaški skandal Odebreht.

"Došao sam da dokažem svoju nevinost", rekao je na početku dvočasovnog govora pred članovima jednodomnog parlamenta Perua.

Istraga opozicije pokazala je da je brazilski konglomerat Odebreht, koji se našao u centru najvećeg korupcionaškog skandala u Latinskoj Americi, uplatio 782.000 dolara na račun privatne konsultantske firme Kučinskog prije deset godina.

Neke od uplata izvršene su u periodu kada je Kučinski bio ministar u Peruu.

Kučinski, bivši bankar sa Vol strita, negirao je optužbe, navodeći da tada nije upravljao firmom i da nije znao ništa o ugovorima sa Odebrehtom. On je rekao da njegova firma nije dobijala ilegalne uplate.

Peruanski predsjednik je na funkciji od jula 2016, pošto je na izborima porazio Keiko Fudžimori, kćerku bivšeg šefa države Alberta Fudžimorija. Keiko Fudžimori od tada predvodi opoziciju.

Galerija

Bonus video: