Novinarka i fotoreporter izbačeni sa skupa Republikanske stranke: "Ako ne odete, otići ćete u zatvor"

"Kada smo stigli, rečeno nam je da ne smijemo da razgovaramo s gostima ili s poslanicom Kongresa SAD", rekla je reporterka Meredit Aldis u emisiji svoje stanice u srijedu

6881 pregleda 2 komentar(a)
Merdžori Tejlor Grin, Foto: Reuters
Merdžori Tejlor Grin, Foto: Reuters

Reporterka i fotoreporter izbačeni su sa javnog stranačkog skupa i zaprijećeno im je hapšenjem zbog pokušaja da postave pitanje poslanici opozicione američke Republikanske stranke Merdžori Tejlor Grin koja je pod teškom kritikom jer je podržala pozive na društvenim mrežama na nasilje nad zvaničnicima vladajuće Demokratske stranke.

Lokalna WRCB-TV bila je pozvana da izvještava sa skupa u sredu u Daltonu, u Džordžiji, i dobila je akreditacije za to, rekla je za AP Kali Starns, urednica vijesti te TV.

"Kada smo stigli, rečeno nam je da ne smijemo da razgovaramo s gostima ili s poslanicom Kongresa SAD", rekla je reporterka Meredit Aldis u emisiji svoje stanice u srijedu.

U video-snimku može se čuti da kada reporterka pokušava da pita poslanicu Grin, ona je prekida i kaže: "Ja razgovaram sa svojim biračima!".

Tada je osoba iz kancelarije poslanice prišla novinarki i rekla joj da ode, ili će pozvati šerifovog zamjenika koji je smjesta prišao i optužio novinarku za "kriminalni upad" i rekao: "Ako ne odete, otići ćete u zatvor!".

Novinarka Aldis je poslanicu Grin pitala o njenim objavama na društvenim mrežama i o zahtjevima da je zbog njih izbace iz Kongresa SAD.

Šerif je odbio da komentariše taj slučaj i usmjerio je AP na kancelariju poslanice Grin čiji je predstavnik za štampu Nik Dajer odgovorio u i-mejlu da je "to bio opšti skup za birače, a ne konferencija za štampu. Svima prisutnim (osim medijima) bilo je dozvoljeno da postave pitanje".

Grin koja je ovog mjeseca preuzela poslanički mandat, predstavlja jedan od okruga Džordžije.

Prošle godine je tokom svoje predizborne kampanje nastojala da strogo kontroliše izvještavanje medija, često ne dozvoljavajući određenim novinskim organizacijama ni da prisustvuju skupovima i rijetko dajući intervjue.

Grin, tvrda pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa, ima dugu istoriju zapaljivih postova na društvenim mrežama, uključujući izražavanje rasističkih stavova i podršku diskreditovanoj teoriji zavere ekstremne desnice "Kjuanon" (QAnon), da su najviši zvaničnici Demokratske stranke umešani u trgovinu seksom s djecom, obožavanje sotone i kanibalizam.

Većina izjava te poslanice o tome bila je javna, objavljena prije no što je pobijedila na stranačkim izborima Republikanaca u avgustu, i potom i na poslaničkim izborima u novembru prošle godine.

Grin je takođe prenosila lažne tvrdnje o integritetu predsjedničkih izbora u novembru, ponavljajući neutemeljene Trampove navode o izbornoj prevari i krađi glasova, a pozivala je i na okupljanje protiv zahtjeva javnog zdravstva za primjenu mjera protiv epidemije koronavirusa.

Uz to, Grin je isticala teorije zavjere ili "lajkovala" postove u kojima se osporavala istinitost nekoliko slučajeva grupnih ubistava tokom oružanih napada na škole u SAD.

Grin je na Fejsbuku podržala pozive na nasilje protiv Demokrata i FBI-a, uključujući i zahtjeve za smrt predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, i bivšeg predsjednika SAD, Baraka Obame.

Na sve to, poslanica Grin je odgovorila na Tviteru: "Mnogi postovi su se svidjeli. Mnogi postovi su prenijeti. Neki nisu predstavljali moje stavove".

Portparol vođe poslaničke grupe Republikanaca u Predstavničkom domu, Kevina Mekartija, rekao je da su te objave na društvenim mrežama "duboko uznemirujuće" i da će Mekarti "obaviti razgovor" s poslanicom Grin o tome.

Bonus video: