Bajden ukinuo zabranu korišćenja američke pomoći za izvođenje ili promociju pobačaja

Istom odlukom Bajden je u četvrtak obuhvatio obnavljanje američkog finansiranja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i povlačenje SAD iz jednog međunarodnog sporazuma protivnika pobačaja

6501 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden je ukinuo propis kojim se zabranjuje da se američka pomoć drugim zemljama koristi za izvođenje ili promociju pobačaja.

Tu njegovu očekivanu odluku podržali su zagovornici prava žena na abortus i humanitarne grupe, a osudile su je grupe za borbu protiv pobačaja.

Istom odlukom Bajden je u četvrtak obuhvatio obnavljanje američkog finansiranja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i povlačenje SAD iz jednog međunarodnog sporazuma protivnika pobačaja.

Ti koraci su uslijedili samo nedjelju dana pošto je inaugurisan, čime je ispunio obećanje iz predizborne kampanje za preokret politike koju su prethodni republikanski predsjednici, uključujući i njegovog neposrednog prethodnika Donalda Trampa, uspostavili odmah po stupanju na dužnost.

Politika uslovljavanja da se američka pomoć ne smije korisititi u stranim zemljama za izvođenje ili promociju pobačaja, nazvana "Pravilo iz Meksiko Sitija"- jer je tamo prvi put objavljena na međunarodnoj konferenciji o stanovništvu, ukida se ili ponoovo uvodi zavisno od toga da li je predsjednik SAD demokrata ili republikanac, još otkako je prvi put uvedena 1985. godine za vrijeme drugog mandata predsjednika Ronalda Regana.

"Taj prekomjerni uslov za stranu i razvojnu pomoć potkopava napore Sjedinjenih Država da unaprijede rodnu ravnopravnost u svijetu time što ograničava našu sposobnost da pružimo podršku zdravlju žena i programima koji sprečavaju i reaguju na rodno zasnovano nasilje", rekao je Bajden u memorandumu.

"Proširenje te politike je uticalo i na sva druga područja globalne zdravstvene pomoći, ograničavajući sposobnost Sjedinjenih Država da sarađuju s partnerima širom svijeta i kočeći njihove napore da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim izazovima kao što su HIV/AIDS, tuberkuloza i malarija", rekao je predsjednik.

"Takva ograničenja globalne zdravstvene pomoći posebno su štetna u svjetlu pandemije koronavirusne bolesti".

Bajdenovu odlučnost izražava i druga odluka, o obnavljanju finansiranja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, koje je Tramp okončao zbog navodne podrške Fonda prisilnim pobačajima i sterilizacijama u Kini.

Fond je odbacio te navode.

Godinu dana prije no što je Tramp prekinuo finansiranje, SAD su UNFPA dale 69 miliona dolara.

Pored toga, Bajden je naložio Stejt departmentu i Ministarstvu zdravlja i socijalnih usluga da se povuku iz takozvanog "Ženevskog konsenzusa", dokumenta iz oktobra 2020. godine, koji su potpisale 34 zemlje koje su time nastojale da širom svijeta promovišu politike protiv pobačaja i druge mjere koje se smatraju "borbom za porodicu".

Taj sporazum su sponzorisale Sjedinjene Države, a potpisale su ga mnoge države koje kritičari smatraju nedemokratskim ili autoritarnim.

Kritičari kažu da je ta Trampova politika naudila reproduktivnom zdravlju žena i doprinijela siromaštvu širom svijeta, a pristalice tvrde da je ta politika ključna za očuvanje svetosti života.

Bonus video: