Usvojena rezolucija kojom se osuđuje odluka SAD o Jerusalimu, CG glasala za

Za je bilo 128 zemalja, samo devet protiv, a 35 uzdržano
57 pregleda 0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2017. 17:56h

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija, koju čine sve članice, usvojila je neobavezujuću rezoluciju u kojoj se osuđuje američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

I Crna Gora glasala je za ovu rezoluciju, a američki predsjednik Donald Tramp juče je zaprijetio da će ukinuti američku pomoć svim zemljama koje budu za nju.

Za je bilo 128 zemalja, samo 9 protiv a 35 uzdržano.

Američko priznanje Jerusalima, na koji pravo polažu i Palestinci, za glavni grad Izraela podiglo je međunarodnu buru koja se ne stišava.

Nakon što osuda tog čina nije prošla u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija jer su SAD uložile veto, rezoluciju o osudi usvojila je Generalna Skupština, koju čine sve članice svjetske organizacije.

Rezoluciju su inicirale muslimanske zemlje, a podržala je i Crna Gora.

Za je bilo 128 zemalja, samo devet protiv, a 35 uzdržano.

Zemlje koje su podržale rezoluciju suočavaju se s mogućim prekidom američke pomoći.

Predsjednik Donald Tramp poručio je juče da će pomno bilježiti kako je ko glasao, te da UN uzimaju milijarde dolara i onda glasaju protiv SAD-a.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli tokom današnjeg zasijedanja saopštila je kako je od Trampa dobila naređenje da posmatra koje države će glasati protiv SAD, upozorivši da će "zapisivati imena".

"Zapamtićemo ovo glasanje. Zapamtićemo svaki glas. Sve zemlje zovu SAD, kad im je to u interesu i sada će morati svoj uticaj i novac da koriste proaktivnije i na drugačiji nacin. Sjedinjene Države su glavni finansijer UN-a i ukoliko ne promijene svoj disbalans kad je Izrael u pitanju, razmislićemo o svom odnosu prema toj organizaciji", kazala je Hejli.

Palestina je optužila Vašington da prijeti i zastrašuje članice Ujedinjenih nacija, a iz Izraela su oštro kritikovali sve koji su glasali za rezoluciju i nazvali Ujedinjene nacije kućom laži.

"Država Izrael odbacuje u potpunosti to glasanje i prije nego je počelo. Jerusalim je glavni grad Izraela bez obzira na to da li ga UN priznaju ili ne. Sjedinjenim Državama je trebalo 70 godina da to zvanično priznaju i biće potrebne godine da Ujedinjene nacije urade isto. Razne zemlje širom svijeta mijenjaju svoj odnos prema Izraelu, izvan Ujedinjenih nacija, i to će, na kraju, prodrijeti i u zidove kuće UN-a - kuće laži", kazao je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela.

A predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao Trampa što je prijetio da će ukinuti finansiranje zemalja koje se protive njegovoj odluci da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

On je rekao kako se nada da će SAD "naučiti lekciju" i optužio Trampa da je pokušao da utiče na zemlje čije se "odluke mogu kupiti dolarima".

Bonus video: