Turizam zbog pandemije izgubio 1,3 biliona dolara

U izvještaju se navodi da mnoge zemlje, zbog evoluiranja virusa, sada ponovo uvode stroža ograničenja putovanja, koja uključuju obavezno testiranje, karantin, a u nekim slučajevima i potpuno zatvaranje granica, što sve otežava obnovu međunarodnih putovanja

3782 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prošla godina je bila najgora u istoriji turizma, s padom međunarodnih dolazaka od 74 odsto i gubitkom izvoznih prihoda od te privredne grane u iznosu od 1,3 biliona američkih dolara, pokazuje najnoviji izvještaj Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Turističke destinacije širom planete dočekale su prošle godine milijardu stranih gostiju manje u odnosu na 2019, zbog pada potražnje bez presedana i uvedenih ograničenja putovanja u skoro svim dijelovima svijeta.

"Prošlogodišnji sunovrat međunarodnih dolazaka višestruko nadmašuje pad od četiri odsto koji je svjetski turizam zabilježio tokom globalne finansijske krize 2009. godine", navodi se u izveštaju.

Prema najnovijem barometeru UNWTO-a, kolaps međunarodnih putovanja rezultirao je gubitkom izvoznih prihoda od turizma u iznosu koji se procjenjuje na 1,3 biliona dolara, što je preko 11 puta više od gubitka zabilježenog tokom globalne krize 2009, prenosi Blic.

Korona kriza je, kako smatraju u UNWTO-u, dovela u opasnost između 100 i 120 miliona radnih mjesta u turizmu, od kojih su mnoga u malim i srednjim preduzećima.

"Iako je mnogo učinjeno da se omoguće bezbjedna međunarodna putovanja sa zdravstvenog stanovišta, svesni smo da kriza još nije gotova", rekao je generani sekretar UNWTO-a, Zurab Pololikašvili.

U izvještaju se navodi da mnoge zemlje, zbog evoluiranja virusa, sada ponovo uvode stroža ograničenja putovanja, koja uključuju obavezno testiranje, karantin, a u nekim slučajevima i potpuno zatvaranje granica, što sve otežava obnovu međunarodnih putovanja.

Istovremeno, nadaju se da će postepeno uvođenje vakcine protiv koronavirusa pomoći vraćanju povjerenja potrošača i doprinijeti ublažavanju ograničenja i postupnoj normalizaciji putovanja tokom ove godine.

"Harmonizacija, koordinacija i digitalizacija mjera u oblasti putovanja, koje se odnose na smanjenje rizika od Covida-19, uključujući potvrde o testiranju i vakcinaciji, glavni su temelji za unapređenje sigurnosti putovanja i oporavak turizma kada uslovi to dozvole", zaključio je Pololikašvili.

Prema anketi koju je UNWTO sproveo među turističkim poslenicima, 43 odsto njih ne vidi povratak putovanja na pretpandemijski nivo prije 2023. godine, čak 41 odsto ne očekuje to prije 2024. i kasnije, dok samo 15 odsto predviđa potpuni oporavak u narednoj godini.

Bonus video: