Iran upozorio da će napustiti nuklearni sporazum ako to učine SAD

Ako bi Iran napustio sporazum, to bi značilo da više nema obaveze i da bi mogao da nastavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma, rekao je Muhamed Džavad Zarif
0 komentar(a)
Muhamed Džavad Zarif, Foto: Reuters
Muhamed Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2018. 19:22h

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif upozorio je večeras američku administraciju da bi odustajanje Vašingtona od iranskog nuklearnog sporazuma moglo da ugrozi predstojeće pregovore sa Sjevernom Korejom o istom pitanju, jer bi SAD pokazale da ne drže obećanja.

Zarif je u izjavi agenciji AP rekao da ukoliko američki predsjednik Donald Tramp odluči da izađe iz sporazuma, Iran će najvjerovatnije isto napustiti sporazum koji su u julu 2015. godine postigle šest velikih sila - SAD, Francuska, Kina, Rusija, Njemačka i Velika Britanija sa Iranom.

Prema njegovim riječima, ako bi Iran napustio sporazum, to bi značilo da više nema obaveze i da bi mogao da nastavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Iranski ministar je dodao da bi Iran pozdravio smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu, ali je rekao da Tramp pokazuje znake da SAD nisu "pouzdan partner za pregovore" navodeći da je ta zemlja "prilično nepouzdana i za druge međunarodne sporazume".

Tramp je u nekoliko navrata rekao da je sporazum katastrofalan i da postoji mogućnost da se SAD povuku. Konačna odluka o tome treba da se donese 12. maja.

Bonus video: