Brisel, Vašington i UN osudili vojni puč i hapšenja u Mjanmaru

Iz Singapura saopšteno da s velikom brigom posmatraju dešavanja u Mjanmaru

7483 pregleda 1 komentar(a)
Protesti u Japanu nakon vijesti o vojnom puču, Foto: Reuters
Protesti u Japanu nakon vijesti o vojnom puču, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2021. 09:15h

Nakon objavljivanja vijesti da je u Mjanmaru izvršen puč, a da je liderka te zemlje u zatvoru, stižu reakcije i iz međunarodne zajednice.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najoštrije je osudio hapšenje Aung San Su Ći i ostalih članova najviših državnih funkcija. Pozvao je vojno rukovodstvo da poštuje volju naroda iskazanu na posljednjim izborima.

"Ovi događaji predstavljaju ozbiljan udarac za demokratske reforme u Mjanmaru, svi relevantni lideri u državi trebalo bi odmah da započnu dijalog i da se uzdrže od bilo kakvog od nasilja i u potpunosti poštujući ljudska prava i osnovne slobode", rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Rojters.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel oštro je osudio državni udar u Mjanmaru i pozvao vojsku da oslobodi sve "ilegalno pritvorene".

"Oštro osuđujem državni udar i pozivam vojne zvaničnike da oslobode sve koji su ilegalno pritvoreni u akcijama širom zemlje", naveo je Mišel na Tviteru.

On je dodao da izborni rezultat mora da se poštuje i da demokratski proces mora biti obnovljen.

Oglasio se i Singapur odakle je saopšteno da s velikom brigom posmatraju dešavanja u Mjanmaru.

Najdirektniji je bio novi državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je zahtijevao od vojnih lidera da odmah oslobode mjanmarsku liderku i ostale političare i lidere civilnog društva, prenosi B92.

"S ogromnom zabrinutošću smo primili tu vijest, ali SAD stoje na strani naroda koji je na izborima rekao ko će biti predstavnici vlasti", kazao je Blinken u saopštenju.

"SAD se protive svakom pokušaju izmjene rezultata nedavnih izbora ili ometanja demokratske tranzicije u Mjanmaru i postupiće protiv odgovornih ako se od tih mjera ne odustane", saopštila je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Kako je navela, SAD pozivaju vojsku Mjanmara da se pridržava demokratskih standarda, poštuje vladavinu prava i oslobodi uhapšene.

I Austraija je danas pozvala vojne vlasti u Jangonu da oslobode uhspšene.

"Pozivamo vojsku da poštuje vladavinu prava, da sporove rješava pravnim mehanizmima i da odmah oslobodi sve civilne lidere i druge ilegalno pritvorene", rekla je australijska ministarka spoljnih poslova Mariza Pejn.

Prema najnovijim informacijama, sve banke u Mjanmaru su zatvorene.

Oglasila se i vladajuća stranka u Mjanmaru, Nacionalna liga za demokratiju, koja je potvrdila da je vojska uhapsila predsjednika države Vin Minta i lidera partije Aung San Su Ći i pozvala građane da ostanu mirni.

Vlada Australije saopštila je da je "duboko zabrinuta zbog izvještaja da vojska ponovo pokušava da preuzme kontrolu nad Mjanmarom" i pozvala na trenutno puštanje nezakonito pritvorenih civilnih političkih lidera.

Japan je saopštio da posmatra situaciju, ali da trenutno ne planira povlačenje japanskih državljana iz Mjanmara.

Bonus video: