Fajzer nakon revizije: Bočice sadrže šest, a ne pet doza vakcine

Pošto je šestu dozu u praksi tehnički teško izvući iz bočice, mnoge zemlje su u prepirci s Fajzerom, jer to znači da će se suočiti s padom u snabdijevanja vakcinom

8983 pregleda 77 reakcija 10 komentar(a)
Bočica Fajzer Biontek vakcine, Foto: Reuters
Bočica Fajzer Biontek vakcine, Foto: Reuters

Američka farmaceutska kompanija Fajzer, koja proizvodi vakcinu što ju je razvila njemačka firme Biontek, sada smatra da svaka njena bočica sadrži šest doza, a ne pet.

Pošto je šestu dozu u praksi tehnički teško izvući iz bočice, mnoge zemlje su u prepirci s Fajzerom, jer to znači da će se suočiti s padom u snabdijevanja vakcinom, piše Hina.

Sve donedavno službeno se smatralo da svaka bočica Biontek-Fajzer vakcine sadrži pet doza.

Nakon što se otopi, sadržaj svake bočice razrijedi se s 1.8 ml fiziološke rastvora čime se dobije ukupno 2.25 mililitara za ubrizgavanje.

Pošto svaka doza sadrži 0.3 mililitara u teoriji ih se može izvući sedam.

Ali teorija i praksa su različite. Medicinsko osoblje ne može toliko precizno izmjeriti količinu doze prilikom izvlačenja iz bočice u špric da bi ih se dobilo sedam.

Ustanovljeno je da ipak mogu, uz pomoć odgovarajuće opreme, pouzdano izvući šest doza.

I američki i evropski regulatori sada smatraju da bočica sadrži šest doza i odobrili su upotrebu šeste doze.

Ali Evropska agencija za liekove napominje da šesta doza zavisi o dostupnosti posebnih špriceva.

Doze, a ne bočice

Fajzer je revidirao svoj proizvodni cilj do kraja godine sa 1.3 milijarde doza na dvije milijarde. Dio se odnosi na povećanje proizvodnih kapaciteta, a dio i na promjenu deklaracije na bočicama.

Fajzer ističe kako u njegovim ugovorima piše da je dužan isporučiti određen broj doza, a ne bočica, što znači da kupci sada dobijaju manje bočica nego prije jer su regulatori odobrili promjenu deklaracije.

"Mrtav prostor"

Kako bi se iz bočice iskoristila i šesta doza potrebne su posebni špricevi sa malim 'mrtvim prostorom'. Mrtav prostor je količina proizvoda koji ostane u špricu kad se klip istisne potpuno do kraja.

Proizvođač medicinske opreme, američka firma Bekton Dikinson (BD), kaže da takvih špriceva ima malo u zalihama.

"Za špriceve s malim mrtvim prostorom tradicionalno je vladala mala potražnja", rekali su iz te firme i dodali da je proizvodni kapacitet ograničen i da če trebati vremena da se poveća.

S klasičnim špricevima teško je dobiti šestu dozu, što će značiti da će, isporuči li Fajzer manji broj bočica, manje ljudi biti vakcinisano.

Vlade na oprezu

Fajzerova odluka da bočicu deklariše na šest doza izazvala je uzbunu u Belgiji. Tamo su se domovi za starije nadali da će ubrzati kampanju vakcinisanja zahvaljujući šestoj dozi, ali umjesto toga dobijaju manje bočica nego što im je obećano.

Švedske vlasti su iz istog razloga zatražile objašnjenje Fajzera, no zasad nisu obustavile plaćanje.

Francusko ministarstvo zdravlja je pokrenulo kampanju nabavke potrebnih špriceva i obuke medicinskog osoblja o tome na koji način izvući i šestu dozu.

Evropska komisija je već pokrenula zajedničku inicijativu snabdijevanja koja bi zemljama članicama trebala omogućiti kupovinu potrebnih špriceva.

Bonus video: