Erdogan kritikovao pokret LGBT i nazvao članove vandalima

"U budućnosti ćemo imati ne omladinu LGBT, već omladinu dostojnu slavne istorije ove nacije. Vi niste dio omladine LGBT, niste od onih mladih koji čine vandalska djela...", rekao je Erdogana

4939 pregleda 12 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan žestoko je danas kritikovao pokret LGBT optužujući ih za vandalizam i dodao da omladina njegove stranke nije dio te zajednice.

"U budućnosti ćemo imati ne omladinu LGBT, već omladinu dostojnu slavne istorije ove nacije. Vi niste dio omladine LGBT, niste od onih mladih koji čine vandalska djela...", rekao je Erdogana u govoru članovima vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Erdogan je iznio primedbje dva dana posle hapšenja četiri studenta optuženih da su na fakultetu okačili sliku sa svetim mjestom islama koja je ukrašena duginim zastavama, simbolom pokreta LGBT.

Studenti su optuženi za "podsticanje mržnje".

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je da je uhapšena grupa "razbojnika LGBT".

Slika je okačena u petak ispred kancelarije novog rektora univerziteta u Bosforu. Studenti su već nedjeljama nezadovoljni izborom novog rektora kojeg je postavio Erdogan i traže njegovu smjenu.

Turska je jedna od rijetkih muslimanskih zemalja u kojoj homoseksualnost nije kažnjiva zakonom. Međutim, homofobija je rasprostranjena i udruženja LGBT redovno prijavljuju napade i diskriminaciju.

Bonus video: