Bajden i republikanski senatori iznijeli suprotstavljene planove za pomoć

U međuvremenu demokratske vođe u Kongresu pripremaju teren za razmatranje Bajdenovog prijedloga pomoći narednih nedjelja

3198 pregleda 0 komentar(a)
Senatori u Bijeloj kući- Prijedlozi za oporavak SAD, Foto: Reuters
Senatori u Bijeloj kući- Prijedlozi za oporavak SAD, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden i grupa od 10 republikanskih senatora izložili su suprotsavljene prijedloge za pomoć za oporavak SAD od pandemije koronavirusa i ekomonsku podršku firmama i porodicama.

Američki predsjednik sastao se juče sa senatorima u Bijeloj kući, a predstavnica za štampu Bijele kuće Džen Saki rekla je da se radilo o "razmjeni ideja" i da to nije bilo mjesto gdje se očekivalo da će se davati ili prihvatati ponude.

U međuvremenu demokratske vođe u Kongresu pripremaju teren za razmatranje Bajdenovog prijedloga pomoći narednih nedjelja.

Okvirno, Bajden traži dodatnih 1.900 milijardi dolara saveznih troškova za novi paket pomoći, dok 10 republikanaca predlaže oko 618 milijardi dolara.

Ova pomoć bi bila data pored paketa za otklanjanje posljedica koronavirusa od 900 milijardi dolara koji je Kongres odobrio u decembru i 2.200 milijardi pomoći odobrene u martu prošle godine.

Predlaže se novčana pomoć pojedincima i porodicama, podrška državnim i lokalnim vladama da se spriječi smanjenje osoblja i zadrži pozicija, vatrogascima i drugim poslovima u javnom sektoru, za obrazovanje, povećanje minimalne zarade, nadoknade za nezaposlenost kao i sredstva za jačanje vakcinacija i testiranja na kovid-19.

Bonus video: