Koje zemlje su najosjetljivije na prijetnje Amerike zbog Jerusalima?

Protiv nacrta rezolucije, koji je pripremio Egipat, glasale su samo SAD, a 14 zemalja članica Savjeta bezbjednosti glasalo je za nju
77 pregleda 14 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2017. 10:05h

Sjedinjene Američke Države suočavaju se sa nevjerovatnim gubitkom u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija uprkos nagovještajima Donalda Trampa da se zemlje koje glasaju protiv SAD mogu suočiti sa posljedicama.

Egipat je pozvao na glasanje nakon što su SAD stavile veto na rezoluciju na odbijanje Vašingtonove odluke da priznaju Jerusalim i izmjeste ambasadu odatle. SAD ne može da zabrani predloge Generalne skupštine.

"Pratimo to glasanje", kazao je Tramp u srijedu, "Neka glasaju protiv nas, uštedjećemo mnoge. Nije nas briga. Ali ovo neće biti kao nekada, da mogu da glasaju protiv tebe, a onda im platiš stotine miliona dolara i niko ne zna šta rade."

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli takođe je pokušao da izvrši pritisak da ostale zemlje ne glasaju protiv Vašingtona, prijeteći da je "zapisao imena".

Koliko je realna ova prijetnja? I koje vlade su najosjetljivije na ekonomski pritisak SAD?

Jedna od najranjivijij zemalja na finansijski pritisak SAD je Izrael

Možda zvuči ironično, ali jedna od najranjivijij zemalja na finansijski pritisak SAD je Izrael.

2016. godina Izrael je primio 3,1 milijardu američkih dolara od SAD, sudeći po Agenciji SAD za međunarodni razvoj. Samo su Avganistan i Irak, gdje su SAD uključene u vojne misije od 2001. i 2003, primile više novca od Ministarstva odbrane SAD.

Četvrta zemlja koja je dobila najveća finansijska sredstva od SAD je Egipat. Ta zemlja je dobila 1,1 milijardu američkih dolara za vojni program, a upravo Kairo najviše utiče u UN da se osudi Trampova odluka u vezi Jerusalima.

Sredstva SAD-a čine 20-25 odsto ukupnog vojnog budžeta Egipta posljednjih godina. Nijedna druga zemlja ne pruža sličnu vojnu podršku Kairu.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o Jerusalimu.

Protiv nacrta rezolucije, koji je pripremio Egipat, glasale su samo SAD, a 14 zemalja članica Savjeta bezbjednosti glasalo je za nju.

Nakon što su SAD stavile veto na rezoluciju palestinski ministar spoljnih poslova rekao je da će Palestinci zatražiti vanrednu sjednicu Generalne skupštine UN.

Novo glasanje je predviđeno za četvrtak na Generalnoj skupštini UN-a koja ima 193 zemlje članice. Te rezolucije nijesu obvezujuće i ne postoji pravo veta. Rezolucije se izglasavaju dvotrećinskom većinom.

Nekoliko ambasadora računa na 165 do 190 glasova za rezoluciju.

Bonus video: