Intenzivni pregovori prethodili posjeti

Tim SZO posjetio Centar za ispitivanje bolesti životinja u Vuhanu

Članovi tima nosili su punu zaštitnu opremu tokom današnje posjete, a kako navodi AP, to dalje ukazuje na velike pripreme Kine za posjetu tima SZO Vuhanu, gdje se prvi put pojavila bolest kovid-19 krajem 2019. godine

4619 pregleda 2 komentar(a)
Članovi SZO, Foto: Reuters
Članovi SZO, Foto: Reuters

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) posjetili su danas centar za kontrolu i prevenciju bolesti životinja u gradu Vuhanu u okviru istrage o porijeklu pandemije koronavirusa.

Član tima Britanac Piter Dasak rekao je novinarima da su imali odlične uslove i vrlo informativan sastanak, a u tviter poruci rekao je da se tim sastao sa osobljem zaduženim za zdravlje stočnog fonda u provinciji Hubej, da su obišli laboratorije i imali detaljne razgovore sa pitanjima i odgovorima. Nije dao dodatne detalje.

Članovi tima nosili su punu zaštitnu opremu tokom današnje posjete, a kako navodi AP, to dalje ukazuje na velike pripreme Kine za posjetu tima SZO Vuhanu, gdje se prvi put pojavila bolest kovid-19 krajem 2019. godine.

Izvan njihovog hotela i na javnim mjestima stručnjaci su stalno nosili maske obučeni u svoja odijela ali se ne zna da li su nosili pune zaštitne kombinezone prilikom posjete institutima za istraživanje, bolnicama ili pijacama koje su ranije obišli.

Intenzivni pregovori prethodili su posjeti tima SZO u Vuhan pošto Kina održava čvrste kontrole na pristup informacijama o virusu, moguće da bi izbjegla da bude okrivljena zbog navodnih greški u svom ranom odgovoru na pojavu epidemije, navodi agencija AP.

Međutim, juče su zvaničnici SZO u Ženevi odbacili nagovještaje da timu stručnjaka iz 10 zemalja nije omogućen dovoljan pristup lokacijama ili podacima.

Tehnička šefica SZO tima Marija van Kerkov rekla je da planiraju da posjete Institut za virusologiju u Vuhanu, koji se smatra među glavnim izvorima informacija o porijeklu virusa.

Šef SZO za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je da agencija stalno traži dodatne podatke i da svako sa informacijama o tome kako je pandemija počela treba da ih podijeli sa SZO.

Podaci koje tim stručnjaka bude prikupio biće dodati na, kako se očekuje, višegodišnju potragu za odgovorima koja će uključiti uzimanje uzoraka životinja, genetsku analizu i epidemiološke studije.

Kina je u velikoj mjeri zaustavila domaće širenje virusa koristeći ponekad ekstremno oštre mjere uključujući stroga testiranja i elektronski nadzor. Nošenje maski u javnosti je standardno a zaključavanja se rutinski uvode u zajednicama i čak cijelim gradovima gdje se zabilježe slučajevi zaraze.

Škole rade na daljinu i putovanja su znatno smanjena za vrijeme ovomjesečnog praznika Lunarne Nove godine. Vlada nudi podsticaje za ljude da ostanu u gradovima umjesto da putuju u rodna mjesta na porodična okupljanja.

Preporučujemo za Vas