Tramp: Uzimaju milione i milijarde dolara i onda glasaju protiv nas

"Neka glasaju protiv nas uštedjećemo mnogo, mi ne marimo"
25 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2017. 20:10h

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je danas da će ukinuti pomoć zemljama ako glasaju za rezoluciju UN u kojoj se osuđuje priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

"Mi ćemo zabilježiti te glasove", rekao je on u Bijeloj kući, osudivši "sve zemlje koje", kako je rekao, "uzimaju (američki) novac i onda glasaju protiv SAD u Savjetu bezbjednosti ili Generalnoj skupštini".

"Oni uzimaju milione dolara i čak milijarde dolara i onda glasaju protiv nas", rekao je Tramp, dodavši: "Neka glasaju protiv nas uštedjećemo mnogo, mi ne marimo".

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli upozorila je ranije danas članice svjetskog tiujela da će SAD pratiti ko kako glasa o rezoluciji kojom se odbacuje priznanje predsjednika Trampa da je Jerusalim samo izraelski glavni grad.

"Od nas se uvijek traži da radimo više i dajemo više. Tako da kada donosimo odluku, po volji američkog naroda o tome gdje da lociramo našu ambasadu, ne očekujemo da oni koje smo pomagali ciljaju nas", napisala je Hejli na svom Tviter nalogu.

Niki Hejli je povodom glasanja o rezoluciji najavila da će "SAD bilježiti imena".

Očekuje se da će Generalna skupština UN u četvrtak glasati o predlogu rezolucije kojom se odbacuje Trampova odluka i da će biti usvojena velikom većiom glasova.

Izraelski mediji navode da je Niki Hejli upozorila na takvo glasanje ne samo na Tviter nalogu, već i uz pismu predstavnicima zemalja članica UN.

"Predsjednik će pomno posmatrati to glasanje i tražio je da ga obavijestim o onima koji su glasali protiv nas. Hvala za vaš obzir i molim ne oklijevajte da kontaktirate moj tim ako imate bilo kakvo pitanje ili brigu", navedeno je u pismu do kojeg je došao izraelski list Harec.

"To je bila ispravna poruka Niki", ocijenio je Tramp.

Šef palestinske dipomatije Rijad al Malki je optužio Vašington da prijeti i zastrašuje članove GS UN zbog osude njegove politike.

Turska i Jemen su tražili izjašnjavanje na Generalnoj skupštini pošto su SAD stavile veto na nacrt rezolucije koju je pripremio Egipat za Savjet bezbjednosti UN. Ostalih 14 članica je glasalo "za".

Bonus video: