Mjanmar: Otkrivena masovna grobnica, zabranjena posjeta istražiteljki UN za ljudska prava

AP navodi da je vojska Mjanmara saopštila da je počela istraga forenzičara nakon što je 10 tijela otkriveno u masovnoj grobnici u selu u državi Rakajn, u kojoj su bezbjednosne snage zemlje sprovele "brutalnu akciju" protiv pripadnika muslimanske manjine Rohindža
0 komentar(a)
Rohindže, Foto: Reuters
Rohindže, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2017. 16:58h

Mjanmar je zabranio nezavisnoj istražiteljki UN za ljudska prava Janghi Li da posJeti tu zemlju dok joj traje mandat, prenosi Tanjug.

To se dogodilo u trenutku kada je 10 tijela otkriveno u masovnoj grobinici u problematičnoj državi Rakajn.

Janghi Li, specijalna izvjestiteljka UN, rekla je u srijedu da je planirala da obiđe Mjanmar u januaru 2018. da bi procijenila kakva je situacija kada je riječ o ljudskim pravima širom zemlje, uključujući navodna zlostavljanja pripadnika muslimanske manjine Rohindža u državi Rakajn.

Nezavisna istražiteljka UN za ljudska prava u Mjanmaru, međutim, kaže da joj je iz te zemlje poručeno da s njom više neće sarađivati, prenosi Rojters.

"Na ovu objavu da neće biti saradnje dok mi traje mandat može se samo gledati kao na snažan nagovještaj da se nešto užasno strašno događa u Rakajnu, kao i u ostatku zemlje", ocijenila je ona u saopštenju.

AP navodi da je vojska Mjanmara saopštila da je počela istraga forenzičara nakon što je 10 tijela otkriveno u masovnoj grobnici u selu u državi Rakajn, u kojoj su bezbjednosne snage zemlje sprovele "brutalnu akciju" protiv pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Lokalni zvaničnici saopštili su u utorak da pregledaju 10 neidentifikovanih tijela, pronađenih u ponedjeljak u blizini groblja u selu.

Više od 630.000 Rohidža pobjeglo je u Bangladeš od kada su bezbjednosne snage u susjednom Mjanmaru pokrenule nasilnu akciju protiv Rohindža muslimana 25. avgusta, što je preraslo u najveću izbjegličku krizu u Aziji posljednjih decenija.

UN i SAD optužuju vojsku Mjanmara za kršenje ljudskih prava Rohindža u Rakajnu, koje uključuje i optužbe za ubistva, silovanja i spaljivanja njihovih kuća.

UN su osudile nasilje kao etničko čišćenje.

Bonus video: