Tramp neće svjedočiti na suđenju u procesu opoziva

Oni navode da su Trampove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare zaštićene prvim amandmanom američkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora

3081 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp neće se odazvati pozivu da svjedoči na suđenju o opozivu u američkom Senatu koje počinje sljedeće nedjelje, izjavio je njegov savjetnik Džejson Miler - označivši taj proces kao neustavan, prenosi Glas Amerike.

Demokrate u Predstavničkom domu, koji imaju ulogu tužioca na predstojećem suđenju Donaldu Trampu u Senatu, zatražili su od bivšeg predsjednika SAD da svjedoči naredne nedjelje o svojim postupcima prije nego što su stotine njegovih pristalica izvele smrtonosni napad na Kapitol.

Trampovi pravni savjetnici u odgovoru na zahtjev demokrata nisu precizirali da li će se bivši predsjednik odazvati pozivu, navodeći da su optužbe protiv njihovog klijenta neosnovane.

Predstavnički dom je prošlog mjeseca opozvao Trampa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bijele kuće u kojem je pozvao svoje pristalice da se "bore" protiv njegovog poraza na izborima.

Trampove pristalice su posle Trampovog obraćanja nasilno upale u kompleks američkog Kapitola da bi spriječile potvrdu pobjede predsjednika Džoa Bajdena i sukobile se sa policijom, dok su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na bezbjedno.

Pet osoba, među kojima i jedan policajac, preminulo je tokom nasilja.

Trampovi advokati su ove nedjelje odbacili optužbe, tvrdeći da je Tramp "savjesno obavljao dužnost predsjednika".

Oni navode da su Trampove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare zaštićene prvim amandmanom američkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora.

Bonus video: