Više odvojenih napada u Avganistanu: Poginulo pet vladinih službenika i četiri policajca

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napade

3200 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Kabula, Foto: Reuters
Detalj iz Kabula, Foto: Reuters

Pet vladinih službenika i četiri policajca poginuli su danas u nekoliko odvojenih napada u Avganistanu, saopštili su zvaničnici.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napade.

U jednom naselju u glavnom gradu Kabulu naoružane osobe otvorile su vatru, i prema navodima portparola gradske policije, ubile su četvoro zaposlenih u Ministarstvu za ruralni razvoj.

Nekoliko sati poslije napada, predsjednička palata je saopštila da je poginuo Reiaz Ahmad Halil, vršilac dužnosti direktora odjeljenja za ruralni razvoj provincije Majdan Vardak, koji je i bio meta napada.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani najoštrije je osudio napad i optužio talibane da su zaustavili mirovne pregovore ponovnom eskalacijom nasilja.

"Oni pokazuju da ne vjeruju u mir", rekao je Gani.

Portparol policije u Kabulu je kasnije izjavio da je na drugoj lokaciji u gradu eksplodirao automobil za koji je bila pričvršćena bomba usmrtivši još jednog vladinog službenika, što je potvrdilo i Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da je automobil u njihovom vlasništvu i da je poginuo vozač.

U zapadnoj provinciji Herat poginula su četiri policajca a jedan je ranjen kada je njihov automobil nalatio na minu pored puta, izjavio je lokalni guverner.

Najmanje 21 talibanski pobunjenik, uključujući tri ključna člana grupe, ubijen je u specijalnoj operaciji avganistanskih snaga bezbjednosti u sjevernoj provinciji Farjab, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je još 18 talibanskih boraca ranjeno u još dva okruga.

Talibani nisu komentarisali navode ministarstva.

U Avganistanu je nasilje u porastu iako su predstavnici talibana i vlade nedavno obnovili mirovne pregovore u Kataru, koji sporo napreduju jer pobunjenici nastavljaju s napadima na vladine snage.