Počelo drugo suđenje Trampu za opoziv

Sudi mu se za podstrekivanje nereda u kojima je stradalo pet ljudi

3638 pregleda 1 komentar(a)
Američki Senat, Foto: Reuters
Američki Senat, Foto: Reuters

Američki Senat je otvorio istorijsko drugo suđenje za opoziv Donaldu Trampu, poraženom bivšem predsjedniku koji je optužen za podstrekivanje mase koja je izazvala velike incidente na Kapitol hilu.

Iako se naziva suđenjem, ovaj proces u Senatu nije pravnog nego političkog karaktera.

"Senat će raspravljati kao sud za impičment“, rekao je na početku postupka senator demokrata Patrik Lejhi, koji predsjedava sjednicom

Tramp je neposredno pred napad na Kapitol hil održao vatreni govor gomili pristalica u Vašingtonu, ponovivši tvrdnje da je njegov poraz na predsjedničkim izborima 3. novembra rezultat velik prevare na glasanju i podstakao pristalice „da se pakleno bore“.

Kako piše CNN, male su mogućnosti da Tramp bude proglašen krivim.

Demokratama je potrebna dvotrećinska većina za osuđivanje Trampa. Senat gotovo polovično dijele Demokrate i Republikanci, pa je tako Demokratama potrebno 17 glasova nekadašnjih Trampovih pristalica.

U napadu 6. januara gomila ljudi je napala policiju. Pet osoba je umrlo, uključujući i policajca.

Suđenje se održava uz izuzetno obezbeđenje oko Kapitola nakon opsade, uključujući naoružane snage bezbjednosti.

Predstavnički dom za opoziv Trampa glasao je prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci tada imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine. Tramp je jedini američki predsjednik čiji je opoziv (impeachment) dva puta izglasao donji dom Kongresa. Ako u sadašnjem procesu bude osuđen, Tramp bi postao prvi predsjednik SAD koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.

Bonus video: