Porodica tuži Robinhud zbog samoubistva

Dvadesetogodišni student je mislio da je trgovinom na berzi nagomilao dug od preko 700.000 dolara

4628 pregleda 0 komentar(a)
Na Robinhudu može svako da trguje bez provizije, Foto: Reuters
Na Robinhudu može svako da trguje bez provizije, Foto: Reuters

Porodica dvadesetogodišnjeg studenta koji je izvršio samoubistvo tužila je brokersku platformu Robinhud za njegovu smrt. Prema tužbi koju su podnijeli državnom sudu Kalifornije, navodi se da se zbog “obmanjujuće komunikacije” njihov sin uspaničio zbog, kako je pogrešno vjerovao, ogromnih gubitaka koje je nagomilao trgujući akcijama.

Robinhud je u junu obavijestio Aleksa Kernsa o, kako je mislio, gubitku od 730.000 dolara i, kako nije mogao da komunicira ni sa kim iz kompanije, zapao je u teško psihičko stanje.

Strahujući da će porodica morati da vraća njegov ogromni dug, Aleks se bacio pod voz, navodi se u tužbi.

“Očajni smo zbog smrti Aleksa Kernsa”, navedeno je u saopštenju Robinhuda. Dodaje se da rade na promjenama, uključujući unapređenje obrazovnog materijala i više osoblja koje će korisnicima pružati podršku uživo.

Aleksa je interesovalo investiranje i otvorio je račun na Robinudu prije nego što je završio srednju školu. Na sajtu aplikacije, gdje svako može da kupuje i prodaje akcije bez provizije, piše da joj je misija da “demokratizuje finansije”. Aleksovi roditelji kažu da Robinhud, umjesto toga, cilja mlade i neskusne korisnike i podstiče da se upuštaju u rizičnu trgovinu.

A kad je tim investitorima potrebna pomoć, kao što je bio slučaj sa Aleksom, Robinhud je nije pružio, piše u tužbi.

“Mislio je da je nepovratno uništio život,” rekao je njegov otac Den Kerns u intervjuu za CBS.

Porodica je saopštila da je on putem mejla kontaktirao korisničku službu Robinhuda, tražeći objašnjenje povodom cifara na njegovom računu, ali je samo dobio automatizovanu odgovor da će mu se javiti.

Kerns je očigledno vjerovao da je trgovinom preko Robinhuda nagomilao gubitke od 730.000 dolara, puno više od mogućih od oko 10.000. U stvarnosti, gubitak je pokriven drugim opcijama na njegovom računu, tako da on nije imao nikakav dug.

Aplikacija Robinhud je nedavno privukla pažnju javnosti kada je pomogla u ogromnom skoku akcija prodavca video-igrica Gejmstop i drugih kompanija koje nisu interesantne hedž fondovima sa Vol strita. Ta epizoda je opisivana kao revolucija u amaterskoj trgovini.

Robinhud je, međutim, 28. januara ograničio prodaju najnestabilnijih akcija, što je izazvalo burne reakcije korisnika i zahtjeve da njeni čelnici svjedoče pred Kongresom.

Bonus video: