stav podržalo 50 demokrata i šest republikanaca

Senat: Suđenje Trampu je ustavno; CNN: Bivši predsjednik nezadovoljan odbranom

Postupak će biti nastavljen u srijedu, a obje strane će imati do 16 sati za prezentiranje svojih argumenata

5183 pregleda 2 komentar(a)
"Kongres: Protjerati sve fašiste": Transparent ispred Kapitol Hila u Vašingtonu, Foto: Reuters
"Kongres: Protjerati sve fašiste": Transparent ispred Kapitol Hila u Vašingtonu, Foto: Reuters

Senat je odlučio u utorak da je suđenje bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, optuženom za "podsticanje nasilja", zasnovano na ustavu.

Ovaj stav je osim 50 demokratskih senatora podržalo i šest republikanskih, dok je preostalih 44 senatora iz ove partije bilo protiv.

Postupak će biti nastavljen u srijedu, a obje strane će imati do 16 sati za prezentiranje svojih argumenata.

Tačnije, devet menadžera iz redova većinskih demokrata u Predstavničkom domu izložiće optužnicu, a Trampovi advokati njegovu odbranu.

Prema nezvaničnim informacijama, Senat će zasijedati i za vikend, iako je Trampova odbrana prvobitno tražila pauzu u vrijeme jevrejskog praznika Šabata u petak veće i subotu, ali je odustala od tog zahtjeva.

Procjenjuje se da bi Senat mogao glasati o optužnici u nedjelju ili ponedjeljak.

Da bi Senat osudio Trampa potrebna je dvotrećinska većina, što znači da bi 17 republikanaca trebalo da se pridruži 50 demokrata prilikom glasanja, što je, kako se procjenjuje, malo vjerovatno.

Na sjednici 26. januara, 45 od 50 republikanskih senatora je glasalo da je proces neustavan, dok je samo pet podržalo inicijativu demokrata za pokretanje postupka u ovom tijelu.

Čak i ako bude osuđen, Tramp se neće suočiti sa neposrednom kaznom s obzirom da mu je istekao mandat.

Senat bi onda sa prostom većinom glasova mogao da mu zabrani kandidovanje na javnu funkciju u budućnosti.

Imajući u vidu da republikanci i demokrate imaju podjednak broj senatora 50-50, potpredsjednica SAD Kamala Haris bi imala odlučujući glas u zabrani Trampu da bi svojim glasom mogla odobriti buduću zabranu.

Predstavnički dom je opozvao Trampa 13. januara, dok je još bio na funkciji.

U upadu Trampovih pristalica u zgradu Kongresa 6. januara, koji je trebalo da verifikuje rezultate predsjedničkih izbora od 3. novembra na kojima je pobijedio Džo Bajden, poginulo je pet ljudi, među njima i jedan policajac.

Drugi postupak protiv njega u Senatu se održava uz rigorozne mjere bezbjednosti, nakon što je 5. februara prošle godine oslobođen optužbi u ovom tijelu za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa.

Ko su republikanci koji su podržali suđenje?

Osim petoro republikanskih senatora – Suzan Kolins (Susan Collins), Liza Murkovski (Lisa Murkowski), Mit Romni (Mitt Romney), Ben Sase (Sasse) i Pet Tumi (Pat Toomey) – koji su na pomenutoj sjednici 26 januara podržali inicijativu demokrata, u utorak im se pridružio i Bil Kasidi iz Luizijane.

Ovaj republikanski senator je prethodno podržao nedavni predlog svog stranačkog kolege Renda Pola (Rand Paul) da je postupak protiv Trampa neustavan.

Republikanski senator: Neuvjerljiva Trampova odbrana

Međutim, on je izjavio za CNN da je promijenio mišljenje nakon neuvjerljive odbrane koju je iznio Trampov pravni tim.

"Ako ste je slušali, to govori samo za sebe. Bila je neorganizovana, nasumična. Govorili su o mnogim stvarima, ali nisu o ključnoj", rekao je Kasidi nakon glasanja na sjednici Senata u utorak.

"Ako sam nepristrasni porotnik koji pokušava da donese odluku na osnovu prezentiranih činjenica o ovom pitanju, onda su menadžeri tužbe iz Predstavničkog doma uradili mnogo bolji posao", istakao je Kasidi.

"Pred nama je pitanje da li je ustavno opozivati predsjednika koji je napustio funkciju, a tužioci iz Predstavničkog doma uvjerljivo su prezentovali slučaj - dok predsjednikov tim nije", dodao je republikanski senator iz Luizijane.

CNN: Tramp nezadovoljan svojom odbranom

Kako javlja CNN, bivši predsjednik SAD Donald Tramp je nezadovoljan odbranom koju je iznio njegov pravni tim u utorak.

CNN prenosi i da osim Kasidija, još nekoliko republikanskih senatora nije bilo zadovoljno prezentacijom Trampove odbrane, te da su tužioci bili uvjerljiviji.

Republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin (John Cornyn) rekao je za NBC da ga nije impresionirao Trampov pravni tim.

"Predsjednikov advokat je samo lutao i ponavljao se“, rekao je Konin.

"Vidio sam puno advokata i argumenata, a to nije bio jedan od najboljih koje sam sreo," dodao je senator iz Teksasa.

Ko su Trampovi advokati?

Sedam dana uoči suđenja, Tramp se razišao sa prvobitnim timom uključujući advokate Bača Bauersa (Butch Bowers) i Deboru Barbijer (Deborah Barbier).

Brzo su zamijenili Brus Kastor, bivši okružni tužilac i advokat Dejvid Šoen (David Schoen).

BBC podsjeća da je Šoen zastupao bivšeg Trampovog savjetnika Rodžera Stouna (Roger Stone), koji je osuđen na kaznu zatvora, a u decembru je dobio predsjedničko pomilovanje.

Šoen je takođe izazvao pažnju javnosti zbog razgovora da Džefrijem Epstajnom (Jeffrey Epstein) u njegovim posljednjim danima o mogućem zastupanju, a kasnije je rekao da ne vjeruje da je smrt američkog bogataša optuženog za seksualno zlostavljanje rezultat samoubistva.

Kastor, bivši okružni tužilac Pensilvanije, poznat je po tome što je 2005. godine odbio da krivično goni Bila Kozbija (Bill Cosby), optuženog za seksualne napade.

Poznati komičar je na kraju osuđen po tri tačke za seksualno zlostavljanje u ponovljenom suđenju 2018. godine.

Trampov advokat: Demokrate ga ne žele u budućnosti kao političkog rivala

Šef Trampovog pravnog tima Brus Kastor (Bruce Castor Jr) kazao je u utorak iznoseći argumente zašto je suđenje protivno ustavu, da je inicirano u cilju sprečavanja bivšeg predsjednika da se ponovo kandiduje za tu funkciju.

"Zaista smo ovdje jer većina u Predstavničkom domu u budućnosti ne želi da se suoči sa Donaldom Trampom kao političkim rivalom. To je pravi razlog što smo ovde i zato moraju da preskoče pravnu prepreku, koju inače ne mogu da zaobiđu", smatra Kastor.

On je osudio pobunu na Kapitolu ističući da odgovorni treba da budu procesuirani.

Dodaje da postoji razumna želja da se postavi pitanje "kako da ih natjeramo da plate?".

Međutim, Kastor tvrdi da Tramp ne bi trebalo da bude žrtveni jarac za ovu tragediju.

"Očekujemo da američki senatori ne podlegnu osjećanjima, već rade ono što je ispravno", kaže Kastor.

Trampova odbrana je prikazala vidio snimak u kome su prikazani svi pozivi demokrata za njegov opoziv u posljednje četiri godine.

"Demokrate su sve vrijeme mandata igrale ciničnu igru i to još uvijek rade," kazao je advokat Dejvid Šoen (David Schoen).

Demokrate prikazale snimke upada u Kongres

Prethodno je u okviru uvodne riječi na suđenju, vodeći menadžer za impičment (impeachment) član Predstavničkog doma iz redova demokrata Džejmi (Jamie) Raskin prikazao snimke od 6. januara dana kada su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa.

Video zapisi napada sa smrtonosnim posljedicama isprepleteni su sa snimcima Trampovog govora dok se obraćao okupljenim pristalicama samo nekoliko trenutaka prije nego što su krenuli na Kongres.

"Borimo se pakleno", čuje se kako predsjednik Tramp govori na mitingu.

"Idemo na Kapitol", rekao je u drugom trenutku.

Na snimcima se vidi kako se Trampove pristalice sukobljavaju sa policijom i provaljuju ulazna vrata.

Na kraju prezentacije prikazan je Trampov poziv pristalicama da se raziđu.

Raskin je nakon prezentacije video snimaka rekao da postupci bivšeg predsjednika Trampa kojima je podsticana pobuna predstavljaju "težak zločin i prekršaj" (high crimes and misdemeanors).

"Ako to nije prekršaj za opoziv, onda ništa drugo nije", kazao je.

Raskin, bivši profesor ustavnog prava, istakao je da je Tramp želio da Senat učini "nemoćnim" tokom predsjedničke tranzicije.

Raskin smatra da je to jedan od najvažnijih i najkrhkijih perioda za zemlju.

Raskin je rekao da je postupak protiv Trampa zasnovan na Ustavu.

"Prema tom Ustavu i pod zakletvom, predsjedniku Sjedinjenih Država je zabranjeno da čini teška krivična djela i prekršaje u bilo kom trenutku dok je na funkciji. Zaista, to je jedan od specifičnih razloga zbog kojih postoji opoziv, osuda i diskvalifikacija, kako bi se zaštitili od predsednika koji pokušava da poništi moć naroda na izborima i vladavinu zakona zamijene vladavinom rulje,“ istakao je Raskin.

Demokratski tužioci: Nepristrasne i čvrste činjenice

Raskin je rekao je da će se slučaj njegovog tima protiv Trampa "zasnivati na nepristrasnim i čvrstim činjenicama".

"Sve je u činjenicama", rekao je.

Raskin, demokratski kongresmen iz Merilenda, rekao je da je Tramp poslao svoje advokate na suđenje da "pokuša da spriječi Senat da čuje činjenice o ovom slučaju".

"Oni žele da prekinu suđenje prije nego što se prezentiraju bilo kakvi dokazi. Njihov argument je da ako u posljednjih nekoliko nedelja na vlasti počinite nezakonit prekršaj, to možete da uradite nekažnjeno", ističe Raskin.

"Ako prihvatimo ovaj radikalni argument koji advokati predsjednika Trampa zastupaju, rizikujemo da 6. januar postane naša budućnost", dodao je on.

Jedan od menadžera optužbe, demokrata Dejvid Sisilini (David Cicilline), rekao je da Trampov tvit 6. januara pokazuje šta je tačno mislio o napadima na Kapitol.

Tramp je na Tviteru objavio da su "to stvari koje se dešavaju kada se sveta premoćna pobjeda na izborima tako grubo i opako oduzme od velikih patriota", pozivajući izgrednike da idu kući "s ljubavlju i u miru".

"Svaki put kad pročitam taj tvit, sledim se", rekao je Sisilini.

"Predsjednik Sjedinjenih Država stao je na stranu pobunjenika. Slavio je njihovu borbu. Opravdao je njihov napad. Rekao im je: ’Zapamtite ovaj dan zauvijek’, satima nakon što su prodefilovali ovim salama u pokušaju da izvrše atentat na potpredsjednika Pensa, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i bilo koga od nas koga su mogli da pronađu", istakao je Sisilini.

On je rekao da su Trampovi argumenti protiv impičmenta "apsolutno pogrešni" i "skreću pažnju".

Raskin: Moja ćerka ne želi da se vrati na Kapitol poslije traume

Raskin je rekao da su njegova najmlađa ćerka Tabita (Tabitha) i zet Hank bili u zgradi Kongresa 6. januara u vrijeme nereda, samo dan nakon što je sahranio sina Tomija (Tommy).

Raskin je rekao da su Tabita i Hank u vrijeme upada bili sa šefom njegovog osoblja.

"Sakrili su se pod stolove i poslali posljednje poruke, jer su "mislili da će umrijeti", rekao je Raskin.

"A kad su ih konačno spasiili, sat vremena kasnije službenici Kapitola, i mi bili zajedno, zagrlio sam ih, izvinio se i rekao svojoj ćerki - koja ima 24 godine i briljantna je učiteljica algebre - da mi je žao i obećao sam joj da više neće biti ovako sljedeći put kad se vrati sa mnom na Kapitol", dodao je Raskin.

"I znate šta je rekla? Rekla je, "Tata, ne želim da se vraćam na Kapitol", kazao je Raskin.

Bivši šef Trampovog osoblja: Očekivani argumenti demokrata

Bivši šef kabineta Bijele kuće Mark Medouz (Meadows) rekao je novinarima da su uvodni argumenti demokrata "otprilike ono što sam očekivao" i da je "teško izneti dobar slučaj kada imate neustavan proces".

Rekao je da sa bivšim predsjednikom Trampom "redovno" u kontaktu, ali da nije razgovarao s njim o uvodnim argumentima na suđenju u Senatu.

Na pitanje zašto je na Kapitolu, rekao je, "Dolazim samo da se sastanem sa timom za impičment" i rekao da će s njima sretati sporadično tokom suđenja.

Republikanski senatori: Ništa neće promijeniti naše mišljenje

Senator Rodžer Viker (Roger Vicker), republikanac iz Misisipija, rekao je za CNN da su "demokrate ovog puta poslale bolji tim", nazvavši ih "vrlo elokventnim".

Međutim, dodao je da "ništa nije promijenilo njegov stav o pitanju ustavnosti postupka".

On smatra da nije ustavno suđenje bivšem predsjedniku.

"Ne", rekao je Ron Džonson (Johnson) na pitanje da li išta može da promijeni njegov stav o ustavnosti ovog postupka.

Kako će izgledati procedura?

Senatori čine porotu, dok predsjedava dugogodišnji demokratski senator Patrik Leihi (Patrick Leahy) iz Vermonta, pošto je predsjednik Vrhovnog suda Džon (John) Roberts, koji je vodio prvi postupak opoziva prije godinu dana u Senatu, odbio da predsjedava ovim suđenjem pošto Tramp više nije predsjednik.

Menadžeri za impičment još uvijek nisu zatražili svjedoke, ali zadržavaju tu mogućnost u slučaju da im treba svjedočenje kako bi opovrgli argumente Trampovog tima.

Tajming je neizvjestan i zbog toga što je nejasno koliko će vremena iskoristiti Trampov tim, ali se ne očekuje da iskoriste svih 16 sati koliko imaju na raspolaganju.

U svakom slučaju, očekuje se da će postupak biti kraći nego prošle godine kada je trajao tri sedmice.

Najavljeno je da će se zastupnici tužbe oslanjati na mnogobrojne video zapise upada, uključujući i Trampov govor 6. januara uoči upada njegovih pristalica u Kongres.

“Imamo neobičnu okolnost da će već prvog dana suđenja biti prisutno više od 100 svjedoka”, rekao je jedan od menadžera optužbe, član Predstavničkog doma iz redova demokrata Adam (Šif) Schiff koji je vodio prvo suđenje za opoziv Trumpu.

On je aludirao na činjenicu da su svi senatori bili u zgradi Kongresa u vrijeme upada izgrednika, te su imali prilike da se neposredno uvjere u razmjere ovih nereda.

Demokrate smatraju da nije riječ samo o formalnoj Trampovoj osudi, već i njegovo pozivanje na odgovornost.

Iako su kritikovali postupak bivšeg predsjednika 6. januara većina republikanaca biće protiv njegovog kažnjavanja da se ne bi otuđili 74 miliona birača koji su glasali za njega, ističu analitičari.

Bivši američki predsjednik neće svjedočiti tokom postupka u Senatu.

Trampovi advokati: Suđenje "političko pozorište"

Advokati bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa naveli su u pretpretresnom podnesku u ponedjeljak da su demonstranti koji su upali u zgradu Kongresa 6. djelovali samostalno, odbacujući ključnu tačku optužnice da je Tramp "podsticao pobunu" u govoru pristalicama uoči pomenutih nereda.

Advokati bivšeg predsjednika ističu da su dokumenti FBI pokazali da je pobuna planirana danima unaprijed, što znači da Tramp nije mogao da podstakne nasilje.

Oni tvrde da je "figurativno" upotrijebio riječ "borba", što se "ne može protumačiti kao podsticanje nasilja".

"U njegovom govoru ne postoji bilo kakva aluzija ili ohrabrivanja pobune, krivičnog djela ili bilo kakvog fizičkog nasilja", ističu Trampovi advokati.

Takođe insistiraju da je suđenje neustavno jer je Trump napustio funkciju i sada je privatni građanin.

Oni su kritikovali devet "menadžera impičmenta" – demokrata iz Predstavničkog doma koji će u svojstvu tužilaca izložiti argumente za Trampovu smjenu - optužujući ih za "intelektualno nepoštenje i prazninu u činjenicama" zbog načina na koji su prikazali obraćanje bivšeg predsjednika svojim pristalicama.

Njegovi advokati su suđenje opisali kao "političko pozorište" i "drski politički čin" demokrata koji je trebalo da "ućutka političkog protivnika i manjinsku stranku".

"U ovom postupku impičmenta nikada se nije tragalo za pravdom", napisali su.

"Umjesto toga, ovo je samo sebičan pokušaj demokratskog rukovodstva u Predstavničkom domu da iskoristi osjećaj užasa i zbunjenosti koji su obuzeli sve Amerikance svih političkih opredeljena vidjevši razaranje na Kapitolu 6. januara od strane nekoliko stotina ljudi," tvrde Trampovi advokati.

Tramp je u govoru nekoliko sati uoči upada demonstranata u Kongres SAD, koji je trebalo da potvrdi rezultate izbora na kojima je pobijedio Džo Bajden (Joe Biden), ponovio neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari podstičući pristalice da marširaju do Kapitola i "zaustave krađu", "pokažu snagu" i da se "pakleno bore".

On je nekoliko dana ranije pozvao pristalice da dođu u Vašington na demonstracije koje je nazvao "Stop krađi", dodajući da će "biti divlje".

Njegovi advokati tvrde da je jednostavno koristio pravo iz prvog amandmana na slobodu govora.

Najmanje šest od 170 optuženih za neredu u zgradu Kongresa pokušalo je da prebaci određenu odgovornost na Trampa.

Demokratski tužioci: Tramp izdao američki narod

Menadžeri impičmenta su nazvali Trampove pravne argumente “bezvrijednim” i "neutemeljenim".

"Pretpretresni podnesak predsjednika Trampa potvrđuje da on nema dobru odbranu od optužbe za podsticanja pobune protiv države kojoj se zakleo da će je zaštititi. Umjesto toga, pokušava da krivicu prebaci na svoje pristalice i poziva se na niz manjkavih pravnih teorija koje bi predsjednicima omogućile da podstiču na nasilje i dovedu u pitanje demokratski proces bez straha od posljedica,” naveli su tužioci u ponedjeljak.

Oni dodaju da pošto je krivica predsjednika Trampa očigledna, on pokušava da izbjegne odgovornost za podsticanje pobune 6. januara tvrdeći da Senat nema nadležnost da osuđuje zvaničnike nakon što ode sa funkcije.

“Prvi amandman štiti naš demokratski sistem - ali ne štiti predsjednika koji podstiče svoje pristalice da nasiljem ugroze taj sistem. Ako bi se prihvatio argument predsjednika Trampa to bi značilo da Kongres ne može opozvati predsjednika koji je na nacionalnoj televiziji spalio američku zastavu ili koji je na skupu Kju Kluks Klana govorio u bijeloj kapuljači ili nosio kukasti krst dok je prevodio marš kroz jevrejsku četvrt - sve je to iskazivanje stava što omogućava Prvi amandman, ali bi očigledno bio osnova za impičment,“ ističu tužioci, prenosi CNN.

Oni su ponovili stav da je Tramp "izdao američki narod".

"Njegovo podsticanje na pobunu protiv vlade Sjedinjenih Država - što je poremetilo mirni prenos vlasti – najteže kršenje ustava koji je ikada počinio predsjednik", navodi se u njihovoj izjavi.

Demokrate smatraju da je ponovljeno Trampovo odbijanje da prošlog novembra prizna rezultat predsjedničkih izbora - kao i žestoka retorika u obraćanju pristalicama 6. januara - podstaklo pobunu.

Oni tvrde da, iako više nije na funkciji, "predsjednik mora sveobuhvatno da odgovori za svoje ponašanje od prvog dana do poslednjeg dok je bio na dužnosti".

Demokrate traže da bude diskvalifikovan da se ikada više kandiduje.

Tramp jedini predsjednik sa dva opoziva

Tramp je jedini američki predsjednik u istoriji koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu i jedan od samo trojice kome je jednom uskraćeno povjerenje u ovom tijelu.

To se desilo prvi put demokrati Endru Džonsonu (Andrew Johnson), koji je preuzeo vlast nakon ubistva Abrahama Linkolna (Lincoln), optuženom u Predstavničkom domu 1868. za nelegalnu smjenu uticajnog ratnog sekretara Edvina Stentona (Edwin Stanton).

No, Senatu je nedostajao samo jedan glas za Džonsonovu smjenu, ali ga njegove demokrate nisu predložile kao kandidata na novim izborima, dok je Stenton zadržao funkciju.

Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca opozvao je 1998. demokratskog predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) po optužbi da je lagao pod zakletvom i opstruisao pravdu u vezi sa seksualnim odnosom sa stažistkinjom Monikom Levinski (Monica Lewinsky).

Međutim, Senat pod kontrolom demokrata nije podržao njegovu smjenu.

Republikanski predsjednik Ričard Nikson (Richard Nixon) podnio je ostavku 1974. prije nego što je uopšte došlo do glasanja o njegovom opozivu zbog afere “Votergejt”.