Suđenje za opoziv Trampa: Demokrate prikazale neobjavljene snimke nasilja kod Kapitol hila

Stejsi Plesket, jedna od menadžerki za opoziv, tokom popodnevnog dijela suđenja bivšem predsjedniku Donaldu Trampu u Senatu govorila je o hronologiji događaja uoči i za vrijeme upada dijela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila - prikazujući pomenute snimke

8294 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz američkog Senata, Foto: Beta/AP
Detalj iz američkog Senata, Foto: Beta/AP

Demokrate iz Predstavničkog doma, koje predstavljaju optužnicu protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa, koristili su do sada neobjavljeni video materijal nasilja dijela Trampovih pristalica tokom upada u Kapitol hil, u pokušaju da uvjere senatore da osude bivšeg predsjednika Trampa zbog podsticanja pobune i upada u zgradu američkog Kongresa 6. januara, piše Glas Amerike.

Stejsi Plesket, jedna od menadžerki za opoziv, tokom popodnevnog dijela suđenja bivšem predsjedniku Donaldu Trampu u Senatu govorila je o hronologiji događaja uoči i za vrijeme upada dijela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila - prikazujući pomenute snimke.

Video materijali odnose se na period od oko jedan sat popodne 6. januara kada se prva grupa Trampovih pristalica pojavila pred kompleksom Kapitol hila i kasnije nasilno provalila u to zdanje - pa sve do trenutka kada je opsada završena, piše Glas Amerike.

Neki od snimaka sa bezbjednosnih kamera tokom opsade Kapitol hila prikazuju Trampove pristalice koji su tražeći po prostorijama tog zdanja bivšeg američkog potpredsjednika uzvikivali: "Objesite Majka Pensa".

Na neobjavljenim snimcima vide se sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pens sklonio sa svojom porodicom.

Dio okupljene rulje je na tom mjestu postavio vješala.

Stejsi Plesket je tokom izlaganja precizirala da učesnici skupa "Spasimo Ameriku", nisu imali dozvolu da marširaju do Kapitol hila sve dok se, kako je ukazala, bivši predsjednik Tramp nije umiješao, prenosi Glas Amerike.

Ona je prikazala fotografiju dozvole izdate organizaciji "Žene za Ameriku na prvom mjestu" koja omogućava okupljanje na području parka Elips koji se nalazi u blizini južnog boka predsjedničke rezidencije Bijele kuće.

"Dozvolom nije omogućen marš sa tog područja", rekla je Plesket.

Kongresmeni u ulozi tužioca - takozvani menadžeri za opoziv - i Trampova odbrana iimaju 16 sati u toku dva dana da iznesu svoje dokaze, poslije čega će senatori imati ukupno četiri sata za postavljanje pitanja.

Demokrate metodično pokušavaju da dokažu da napad na Kapitol nije bio izolovani i spontani incident nakon jednog održanog govora, već da su Trampove lažne tvrdnje o prevarama na novembarskim izborima, koje je svojim pristalicama iznosio mjesecima, postavile temelje za događaje 6. januara.

Kongresmen iz Merilenda, Džejmi Raskin, glavni demokrata koji iznosi argumente otpužnice, najavio je da će menadžeri za opoziv prikazati nove uznemirujuće snimke nasilja u Kapitolu i posebno upozorio roditelje i nastavnike na njihov sadržaj, prenosi Glas Amerike.

Raskin je rekao da će iznijeti dokazi pokazati da Tramp nije bio nevini posmatrač događaja, već da se odrekao dužnosti glavnokomandujućeg i postao glavni podstrekivač, a da su njegovi postupci mogli da poremete miran prenos vlasti, prvi put u istoriji.

Bonus video: