Islamska država pristala da ode, sirijska vlada preuzima kontrolu nad cijelim Damaskom prvi put od 2011.

Džihadistima je data mogućnost da ostanu i pristanu na pomirenje sa sirijskom vladom ili da autobusima budu prebačeni na teritoriju Islamske države u pustinji na istoku Sirije, navela je državna agencija SANA
2 komentar(a)
Damask, Foto: Reuters
Damask, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2018. 15:58h

Ekstremisti Islamske države pristali su danas da napuste posljednji dio Damaska koji su kontrolisali, javio je sirijski državni medij, čime je otvoren put da snage sirijske vlade preuzmu kontrolu nad cijelim glavnim gradom i okolnim oblastima prvi put od 2011.

Kapitulacija džihadista u Damasku uslijedila je poslije jednonedjeljne ofanzive vladinih snaga na dvije oblasti u Damasku, na naselje Hadžar al-Asvad pod kontrolom Islamske države i na Palestinski kamp Jarmuk.

Vladine snage su bombardovale te dvije oblasti i zasipale ih artiljerijskom vatrom.

Agencija UN za izbjeglice (UNHCR) upozorila je da nasilje predstavlja prijetnju za 12.000 palestinskih izbjeglica u Siriji. Riječ je o Palestincima koji su došli u Siriju poslije 1948. godine i njihovim potomcima.

Džihadistima je data mogućnost da ostanu i pristanu na pomirenje sa sirijskom vladom ili da autobusima budu prebačeni na teritoriju Islamske države u pustinji na istoku Sirije, navela je državna agencija SANA. Nije objavljeno kada će početi njihov transfer.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u te dve oblasti Damaska "relativno mirno" poslije objave da je postignut dogovor.

Preporučujemo za Vas