UN: U Jemenu će ove godine više od dva miliona djece mlađe od pet godina patiti od neuhranjenosti

Neuhranjene djece u Jemenu će ove godine biti za 22 odsto više nego u 2020, navodi se u izvještaju

3939 pregleda 2 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Pixabay.com
Ujedinjene nacije, Foto: Pixabay.com

U Jemenu će u 2021. od neuhranjenosti patiti polovina djece mlađe od pet godina - oko 2,3 miliona, a stotine hiljada djece moglo bi da umre usljed nedostatka humanitarne pomoći, upozorile su danas agencije Ujedinjenih nacija (UN). Ova ratom razorena zemlja već pogođena najgorom humanitarnom krizom na svijetu, sa desetinama hiljada mrtvih, milionima raseljenih i stanovništvom na ivici gladi.

"Neuhranjenost prijeti polovini djece koja su mlađa od pet godina u Jemenu u 2021. godini", što je skoro 2,3 miliona djece, upozorili su Organizacija za hranu i poljoprivredu UN, Fond UN za decu (Unicef), Svjetski program za hranu i Svjetska zdravstvena organizacija.

Prema prognozi agencija UN, oko 400.000 djece će patiti od teške akutne neuhranjenosti i mogla bi da umru ukoliko se ne leče. Neuhranjene djece u Jemenu će ove godine biti za 22 odsto više nego u 2020, navodi se u izvještaju. Očekuje se da će u Jemenu oko 1,2 miliona trudnica ili dojilja takođe patiti od akutne neuhranjenosti 2021. godine.

U Jemenu od 2015. ratuju jemenske snage bezbjednosti koje imaju podršku arapske vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i šiitski pobunjenici koji imaju podršku Irana.

UN redovno podsjećaju da je stanovništvu Jemena neophodna humanitarna pomoć.

Bonus video: