Bajden zatvara Gvantanamo?

Kontroverzni zatvor je osnovan poslije napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine. Zbog okrutnih metoda ispitivanja postao je simbol pretjerane upotrebe sile SAD-a u "ratu protiv terora"

5379 pregleda 2 komentar(a)
Zatvor ozloglašen zbog okrutnih metoda isljeđivanja (Ilustracija), Foto: Reuters
Zatvor ozloglašen zbog okrutnih metoda isljeđivanja (Ilustracija), Foto: Reuters

Administracija predsjednika Džoa Bajdena pokrenula je zvaničnu reviziju pitanja opstanka američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi, rekao je juče zvaničnik Bijele kuće.

Saradnici uključeni u internu raspravu razmatraju izvršnu uredbu koju bi Bajden potpisao u narednim nedjeljama ili mjesecima, rekli su izvori agenciji Rojters o novom pokušaju da se ukloni mrlja sa američke globalne reputacije.

"Savjet za nacionalnu bezbjednost će blisko sarađivati sa ministarstvima odbrane i pravosuđa, Stejt departmentom, kako bi postigao napredak u zatvaranju objekta Gvantanamo, a takođe u bliskim konsultacijama sa Kongresom", rekla je Rojtersu portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Emili Horn.

Kontroverzni zatvor je osnovan poslije napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine. Zbog okrutnih metoda ispitivanja postao je simbol pretjerane upotrebe sile SAD-a u "ratu protiv terora".

Bajden je tokom svoje kampanje 2020. najavljivao da će podržati zatvaranje Gvantanama, ali nije rekao kako to planira da učini.

Malo je vjerovatno da će Gvantanamo biti zatvoren u skorije vrijeme zbog velikih političkih i pravnih prepreka sa kojima je suočena nova administracija. Novi pristup bi mogao značiti vraćanje, u nekom obliku, politike zatvaranja Gvantanama koju je zagovarao Bajdenov bivši šef Barak Obama.

Donald Tramp je ukinuo Obaminu inicijativu čim je preuzeo dužnost 2017. Danas se u Gvantanamu nalazi 40 zatvorenika, većina njih gotovo dvije decenije bez optužnice ili suđenja.

Bonus video: