Učestvujte u Twitter kvizu „Koliko dobro poznaješ Kinu?“

Sedmicu uoči Lunarne nove godine svaka porodica obavlja veliko spremanje, lijepe se izrezani papiri po prozorima i novogodišnje slike po zidovima, pravi se novogodišnji kolač na pari

29320 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ambasada Kine
Foto: Ambasada Kine

Kineska (lunarna) Nova godina počela je 12. februara.

To je najvažniji tradicionalni kineski praznik, čija proslava traje 15 dana. Poznat je i kao Proljećni festival, jer se slavi krajem zime i početkom proljeća.

Sedmicu uoči Lunarne nove godine svaka porodica obavlja veliko spremanje, lijepe se izrezani papiri po prozorima i novogodišnje slike po zidovima, pravi se novogodišnji kolač na pari. Noć uoči praznika okuplja se cijela porodica na večeri i odmah posle ponoći jedu se Điaozi, vrsta punjenih knedli, jer izgovor ovog jela znači odlazak stare godine i dolazak nove.

Običaj je da se u ovom periodu Kinezi druže sa porodicom i razmjenjuju poklone sa prijateljima.

U skladu s tim, Ambasada Kine u Crnoj Gori pripremila je više od 200 tradicionalnih kineskih poklona za sve građane koji budu učestvovali u Twitter kvizu „Koliko dobro poznaješ Kinu?“.

Za učešće u kvizu, potrebno je da pratite nalog Ambasade na Twitter-u (@ChineseEmbinMNE), gdje ćete saznati mnoge zanimljivosti o kineskoj kulturi, najpoznatijim izumima koje je svijetu podarila ova drevna civilizacija, graditeljskim čudima Kine. Takođe, možete saznati i o nekim običajima, poput toga kako Kinezi daju imena djeci ili u čemu se kineski horoskop razlikuje od ostalih.

Kviz pitanja odnosiće se na ove i druge teme, a do 28. februara pošaljite Ambasadi vaše odgovore kroz opciju Messages na Twitter-u i pokušajte da osvojite jedan od preko 200 poklona, među kojim su kineske vaze, skulpture, setovi za čaj i drugi kineski suveniri.

Ovdje pročitajte Pravila kviza.

Srećna Lunarna Nova godina!