usmjerio zemlju ka modelu slobodnog tržišta kojem su zavidjeli i susjedi

Umro bivši predsjednik Argentine Karlos Menem

"Ne znam da li ću izvući zemlju iz ekonomskih problema, ali sigurno ću učiniti da bude zabavnija", rekao je jednom Menem koji je uživao u društvu slavnih, među kojima ugostivši Rolingstonse i Madonu u Buenos Airesu

8696 pregleda 2 komentar(a)
Menem, Foto: Reuters
Menem, Foto: Reuters

Karlos Menem, bivši argentinski predsjednik koji je 1990-ih ostvario kratkotrajnu ekonomsku stabilnost i uspostavio bliske veze sa Sjedinjenim Državama, dok se borio s ličnim skandalima i živio u blještavom bogatstvu, umro je u 90. godini, saopšteno je danas u Buenos Ajresu.

Bio je naočit advokat iz jedne od najsiromašnijih argentinskih provincija, kritičari su ga smatrali plejbojem, ali usmjerio je Argentinu ka modelu slobodnog tržišta kojem su zavidjeli i susjedi, a favorizovali investitori.

Menemova postignuća, u dva predsjednička mandata između 1989. i 1999. godine su, međutim, imala cenu u rastu nezaposlenosti, ekonomskoj nejednakosti i spoljnom dugu.

"Ne znam da li ću izvući zemlju iz ekonomskih problema, ali sigurno ću učiniti da bude zabavnija", rekao je jednom Menem koji je uživao u društvu slavnih, među kojima ugostivši Rolingstonse i Madonu u Buenos Airesu.

Pošto je najpre odbacio kritike kada je od jednog italijanskog biznismena 1990. godine dobio na poklon crveni "Ferari": "Moj je, moj i moj, zašto bih ga se odrekao?", Menem je kasnije ipak nevoljno pristao da ga proda za 135.000 dolara, a da prihod ode u državnu kasu.

Kao predsjednik, Menem je nadvladao Vojsku čiji je puč 1976. godine doveo do ubistava i nestanaka desetina hiljada ljudi, smanjio je budžet Oružanih snaga i ukinuo krajnje nepopularni sistem regrutacije, ali je zaprepastio javnost dajući pomilovanje pripadnicima vojne hunte koji su bili doživotno kažnjeni zatvorom zbog nestanka argentinskih disidenata tokom diktature 1976-1983. i drugih zločina.

Menem je takođe obnovio odnose s Velikom Britanijom, prekinute posle invazije argentinske vojske tokom diktature 1982. godine na Foklandska (Malvinska) ostrva koja su blizu obale Argentine na jugu Atlantika, ali pripadaju Britaniji. Invazija se završila porazom Argentine u 74-dnevnom ratu.

Kontroverze su pratile Menema i posle predsjednikovanja, te je 2001. godine bio nekoliko meseci pritvoren zbog navodne umešanosti u prodaju argentinskog oružja Hrvatskoj i Ekvadoru 1990-ih godina, u vrijeme međunarodnog embarga koji je važio za te zemlje. Na kraju je zbog toga bio osuđen 2013. na sedam godina zatvora, ali tamo ipak nije dospio jer je izabran za senatora i uživao je imunitet. Predmet je na kraju odbačen 2017. godine.

Uz živopisnu političku karijeru, Menem je večerao s glumcima, manekenkama i zvijezdama zabavne muzike, plesao tango na televiziji, igrao fudbal i pozirao za naslovne strane trač-magazina.

Njegov brak iz 1966. s Argentinkom Zulemom Jomom, s kojom je imao dvoje djece, završio se razvodom uz skandal: prva dama je izbačena iz predsjedničke rezidencije 1990. godine.

Kada mu je bilo 70 godina, Menem se 2001. godine oženio čileanskom TV-voditeljkom i bivšom "Mis junivers" Cecilijom Boloko, koja je imala 36 godina. Dobili su sina i razveli se 2011. godine.

Menem je imao i jednog vanbračnog sa jednom učiteljicom koju je upoznao kada je bio u zatvoru tokom diktature.

Preporučujemo za Vas