otvoren put za distribuciju stotine miliona doza u ugrožene zemlje

Za hitnu upotrebu: SZO odobrila vakcinu AstraZeneke iz Indije i Južne Koreje

"Sad imamo na raspolaganju sve djelove za brzu distribuciju vakcina. Ali i dalje moramo da povećamo proizvodnju", rekao je generalni direktor SZO, Tedros Adanom Gebrejesus

4462 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je po hitnom postupku odobrila vakcinu protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneka (AstraZeneca) proizvedene u azijskim zemljama.

U saopštenju SZO navodi se da je odobrena vakcina koju proizvodi AstraZeneka-SKBio (iz Južne Koreje) i Serum Institut iz Indije, prenosi Rojters.

Taj postupak otvara put za distribuciju stotine miliona doza u ugrožene zemlje koje do sada nisu dobile vakcinu protiv koronavirusa, saopštili su danas novinarima zvaničnici SZO

"Sad imamo na raspolaganju sve djelove za brzu distribuciju vakcina. Ali i dalje moramo da povećamo proizvodnju", rekao je generalni direktor SZO, Tedros Adanom Gebrejesus.

Odobrenje se odnosi na dvije verzije vakcine AstraZeneka proizvedene u Indiji i Južnoj Koreji.

Predviđeno je da će tim odobrenjem zemlje koje nemaju sredstva da samostalno utvrde efikasnost i bezbednost, imati brži pristup vakcini.

Vakcina je odobrena nekoliko dana nakon što je panel SZO pružio privremene preporuke, rekavši da se odraslima moraju dati dvije doze u intervalu od oko osam do 12 sedmica i mogu se, takođe, koristiti u zemljama sa južnoafričkom varijantom.