Pojačanje za Kovaks mehanizam

SZO hitno odobrila vakcinu AstraZeneke proizvođača u Indiji i Južnoj Koreji

5685 pregleda 0 komentar(a)
Neophodno je pojačati proizvodnju vakcina: Gebrejesus, Foto: REUTERS
Neophodno je pojačati proizvodnju vakcina: Gebrejesus, Foto: REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) juče je po hitnom postupku odobrila AstraZeneka vakcine protiv koronavirusa proizvedene u azijskim zemljama, čime je povećala pristup ovoj relativno jeftinoj vakcini siromašnijim državama.

„Sada su se posložile sve kockice za brzu distribuciju vakcine. Međutim, i dalje treba da povećamo proizvodnju“, kazao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

„Pozivamo proizvođače vakcina protiv kovida-19 da predaju dokumenta SZO na razmatranje u isto vrijeme kada ih predaju regulatorima u državama sa visokim prihodima“, kazao je on. U saopštenju SZO navodi se da je hitno odobrenje izdato za vakcine koje proizvodi AstraZeneka-SKBio u Južnoj Koreji i Serum institut u Indiji.

Ovim postupkom SZO je otvorila put za distribuciju stotina miliona doza državama koje su se prijavile za Kovaks mehanizam, od kojih većina do sada nije dobila vakcine protiv koronavirusa.

Takođe je predviđeno da jučerašnjim odobrenjem zemlje koje nemaju sredstva da samostalno utvrde efikasnost i bezbjednost, steknu brži pristup vakcini. Mada SZO ne odobrava niti reguliše vakcine, ona procjenuje njihovu bezbjednost i efikasnost za države u razvoju koje nemaju snažne regulatorne sisteme.

Vakcine AstraZeneke predstavljaju ogroman dio doza koji bi trebalo da bude isporučen preko Kovaks mehanizma koji bi sa isporukom oko 330 miliona doza trebalo da počne krajem februara.

Jučerašnje odobrenje uslijedilo je nekoliko dana nakon što odbor SZO dao privremene preporuke za vakcinu AstraZeneke, navodeći da dvije doze u intervalu od oko 8 do 12 nedjelja treba dati svim odraslim osobama i da se može koristiti u državama gdje postoji južnoafrički soj koronavirsa. Vakcina AstraZeneka je izazvala pohvale jer je jeftinija i lakša za distribuciju od pojedinih rivala, uključujući Fajzer/BioNTekovu vakcinu koja je hitno odobrenje SZO dobila krajem decembra.

Skoro 109 miliona ljudi je prema zvaničnim podacima zaraženo o koronavirusa a preko 2.5 miliona je umrlo, navodi Rojters. Zaraza je prijavljena u preko 210 država i teritorija od kako su prvi slučajevi zabilježeni u Kini u decembru 2019.

Bonus video: