Ngozi Okonjo-Iveala prva žena na čelu STO: Dobra pregovaračica, u nadzornom je odboru Tvitera

Okonjo-Iveala je 25 godina radila u Svjetskoj banci kao ekonomistkinja zadužena za održivi razvoj, brzo se probijajući na vrh te institucije, gdje je postala izvršna direktorica njenih operacija

4415 pregleda 1 komentar(a)
Ngozi Okonjo-Iveala, Foto: Reuters
Ngozi Okonjo-Iveala, Foto: Reuters

Bivša nigerijska ministarka finansija Ngozi Okonjo-Iveala imenovana je za prvu ženu i Afrikanku na čelu Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Stručnjakinju za međunarodne finansije i razvoj opisuju kao dobru pregovaračicu, a svoja je iskustva stvarala u Africi, Aziji, Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, prenosi Hina.

Ona je u nadzornom odboru Tvitera i saveza za vakcine Gavi.

Nedavno je bila imenovana za posebnu izaslanicu Afričke unije za pristup kontinenta sredstvima za borbu protiv koronavirusa.

Okonjo-Iveala je 25 godina radila u Svjetskoj banci kao ekonomistkinja zadužena za održivi razvoj, brzo se probijajući na vrh te institucije, gdje je postala izvršna direktorica njenih operacija.

Predvodila je nekoliko inicijativa Svjetske banke za pomoć siromašnim državama tokom prehrambenih i finansijskih kriza, prikupivši više od 40 milijardi američkioh dolara za Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), ogranak koji daje podsticaje i povoljne kredite nerazvijenijim zemljama.

Ona je dva put bila nigerijska ministarka finansija, između 2003. i 2006. i 2011. i 2015. godine, a 2006. je kratko bila i ministarka vanjskih poslova.

Time je postala prva žena na obje funkcije u najmnogoljudnijoj afričkoj državi.

Kao ministarka finansija implementirala je obimnu ekonomsku reformu koja je stabilizovala nigerijsku ekonomiju, tri puta povećala ekonomski rast i poboljšala transparentnost u zemlji raširene korupcije.

Nigerijci je smatraju ženom koja je spasila državnu ekonomiju.

Kao ministarka je vodila pregovore s Pariskim klubom kreditora koji su 2005. završili brisanjem 30 milijardi dolara nigerijskog duga.

Okonjo-Iveala je studirala na Harvardu i MIT-u, te ima još 15 počasnih titula sa univerziteta širom svijeta.

Autorka je mnogih knjiga i članaka o finansijama i ekonomiji, a Transparensi internešnal ju je 2019. prozvao jednom od osam inspirativnih borkinja protiv korupcije.

Fortune ju je 2015. proglasio jednom od 50 najvećih svjetskih zvaničnika, a Time 2014. među 100 najuticajnijih ljudi na svijetu.

Bonus video: