Ponovo bi podržali Trampa za predsjednika

Većina glasača Republikanske partije želi da bivši predsjednik ima dominantnu ulogu u stranci

6167 pregleda 1 komentar(a)
Trapove pristalice na Floridi 15. februara, Foto: Beta AP
Trapove pristalice na Floridi 15. februara, Foto: Beta AP

Kada bi Republikanska partija danas birala kandidata za predsjedničke izbore 2024. godine, Donald Tramp bi bio ubjedljivi favorit, pokazaju rezultati ankete Politiko-Morning Consult sprovedene samo nekoliko dana pošto je Senat oslobodio bivšeg predsjednika optužbi za podsticanje na pobunu.

Među republikanskim biračima njih 59 odsto je kazalo da žele da Tramp igra dominantnu ulogu u njihovoj partiji, što je za 18 procenata više u odnosu na prethodnu takvu anketu, koja je urađena neposredno nakon napada na Kapitol 6. januara. Malo niži broj ispitanika, njih 54 procenta, kazao je da bi podržali Trampa na stranačkim izborima.

Prema anketi, Majka Pensa koji je kao potpredsjednik SAD za vrijeme napada Trampovih pristalica nalazio u Kapitolu, podržalo bi 12 odsto republikanaca, dok treće mjesto dijele Donald Tramp Mlađi i bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, koja se nakon nereda u Kapitolu distancirala od bivšeg predsjednika.

Pošto je oslobođen na suđenju u Senatu Tramp je izbjegao zabranu kandidovanja za javnu poziciju, a britanski „Gardijan” ističe da je u toku bitka za dušu Republikanske partije. Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel objavio je u ponedjeljak stav u „Vol strit žurnalu” u kojem navodi da Tramp neće biti ponovo izabran za predsjednika.

Mekonel, koji je u Senatu podržao Trampa tvrdeći da je neustavno suditi mu pošto je napustio funkciju, jasno je stavio do znanja da će se protiviti kandidatima koji podržavaju Trampa a koji žele republikansku nominaciju na izborima na sredini mandata.

U međuvremenu, demokrate ne odustaju od napora da Tramp snosi odgovornost za nasilje u Kapitolu 6. januara.

Demokratski kongresmen Beni Tomson, koji predsjedava odborom za nacionalnu bezbjednost Predstavničkog doma podigao je juče pred Okružnim sudom u Vašingtonu građansku tužbu protiv Trampa, njegovog ličnog advokata Rudija Đulijanija optužujući ih za učešće u zavjeri u cilju podsticanja na smrtonosne nerede u Kapitolu.

Tužba podignuta zbog kršenja Člana o Kju kluks klanu, zakona koji se usvojen za suzbijenja ove rasističke organizacije, obuhvata i desničarsku grupu „Proud Boys” (Ponosni momci) i antivladinu milicija poznatu kao „Oath Keepers” (Čuvari zakletve).

Bonus video: