ZA GAŠENJE VATRE DO SADA POTROŠENO 117 MILIONA DOLARA

Požari u Kaliforniji prijete da postanu najveći u istoriji

Požar "Tomas", koji je zahvatio teritoriju od 1.085 kvadratnih kilometara, brzo se pomjera ka zapadu, prijeteći Montesitu, gdje stanuju poznate ličnosti kao što su Opra Vinfri, Elen Dedženeris i mnogi drugi
86 pregleda 2 komentar(a)
požar Kalifornija, Foto: Reuters
požar Kalifornija, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2017. 11:55h

Požar koji je uništio južne djelove Kalifornije prijeti da postane najveći zabilježeni požar u modernoj istoriji te zemlje, prenosi Tanjug.

Požar nazvan "Tomas", trenutno je treći po redu od kako su otpočele validne evidencije 1932. sa spaljenih 270.000 ari. Najveći požar koji je izbio 2003, uništio je 273.246 ari, prenosi CNN.

Kako je AP izvjestio u petak, vatrogasci u južnoj Kaliforniji uspjeli su da spasu od vatrene stihije hiljade domova, ali i dalje pokušavaju da spriječe da jedan od najvećih požara u istoriji te američke savezne države zahvati Santa Barbaru i obližnje ekskluzivno naselje Montesito, u kojem stanuju mnoge poznate ličnosti.

Kako je tada rekla portparolka vatrogasne službe Liza Koks, vatrogasci su dobro iskoristili slabljenje vjetrova tokom noći i spasli hiljade kuća od uništenja, ali su slabiji vjetrovi i dalje izuzetno opasni.

Požar, koji je počeo prije skoro dvije nedjelje, uništio je najmanje 700 kuća i usmrtio jednog vatrogasca.

Obavezne evakuacije ostale su na snazi u okolini Montesita i susjednog Samerlenda dok vatrogasci vodom prskaju žarišta.

I u jednom dijelu grada Santa Barbara naložena je obavezna evakuacija, dok su u gradskom Zoološkom vrtu radnici i neke životinje pripremili za eventualnu evakuaciju.

Požar "Tomas", koji je zahvatio teritoriju od 1.085 kvadratnih kilometara, brzo se pomjera ka zapadu, prijeteći Montesitu, gdje stanuju poznate ličnosti kao što su Opra Vinfri, Elen Dedženeris i mnogi drugi.

Povodom najnovijeg razvoja događaja, Vinfri je izrazila zaprepašćenje putem Tvitera.

"Još se molim za naš mali grad. Vjetrovi su se jutros podigli izazivajući savršenu oluju lošu po naše vatrogasce", napisala je Vinfri, mada nije poznato da li se ona nalazila tada u Montesitu.

Otkako je požar počeo 4. decembra, oko 95.000 ljudi dobilo je nalog za evakuaciju.

S vatrenom stihijom se bori oko 8.300 vatrogasaca iz oko desetak država, uz pomoć 78 buldožera i 29 helikoptera, a reč je o trećem najvećem požaru u istoriji Kalifornije.

Još se ne zna šta je uzrok izbijanja požara, dok su troškovi njegovog suzbijanja do sada premašili 117 miliona dolara.

Preporučujemo za Vas