U Iraku povećavamo broj pripadnika sa 500 na oko 4.000

Istakao je da konačna odluka o budućnosti priusustva u Avganistanu nije donijeta, ali da će članice, kako se rok od 1. maja približava, nastaviti da se konsultuju i koordiniraju narednih sedmica

5810 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Nato.int
Foto: Nato.int

Ostajemo posvećeni našoj misiji u Avganistanu Odlučna podrška, sa obučavanjem i finansiranjem hrabrih avganistanskih bezbjednosnih snaga, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"NATO snažno podržava mirovni proces i kaoo dio toga, značajno smo smanjili broj naših pripadnika. Mirovni proces je najbolja šansa da se okončaju godine patnji i nasilja. To je bitno za avganistanski narod, za bezbjednost regiona i za našu bezbjednost", kazao je on na konferenciji za novinare u Briselu.

Danas je završen dvodnevni astanak ministara odbrane zemalja članica NATO.

Glav teme bile su mirovne misije NATO u Avganistanu i Iraku.

Stoltenberg je kazao da su ministri imali veliku raspravu o situaciji u toj zemlji, da se suočavaju sa mnogim dilemama i da nema lakih rješenja.

Istakao je da konačna odluka o budućnosti priusustva u Avganistanu nije donijeta, ali da će članice, kako se rok od 1. maja približava, nastaviti da se konsultuju i koordiniraju narednih sedmica.

Ministri su odlulili i da se prošiti misija obuke u Iraku, kako bi se pomogle iračke snage u borbi protiv terorizma i postarali se da se ISIL ne vrati u tu zemlju.

Broj članova misije će porasti sa 500 na oko 4.000, kazao je on.

Bonus video: