AstraZeneka: Nuspojave nakon vakcinacije su očekivane

Simptomi uključuju privremeni bol i osjetljivost na mjesto uboda, slabu do umjerenu glavobolju, umor, groznicu, povišenu temperaturu, slabost i bol u mišićima

19266 pregleda 146 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka objavila je da joj nisu poznate bilo kakve teške ili neočekivane nuspojave njene vakcine protiv koronavirusa, ističući svoje stroge standarde kvalitete i činjenicu da se vakcina koristi u 50 zemalja.

U Njemačkoj su prijave nuspojava i zabrinutost u vezi efikasnosti doveli do toga da neki ljudi odbijaju AstraZenekinu vakcinu. Žalili su se na teške reakcije, a u nekim slučajevima su uzimali i bolovanje.

To je dovelo do otpora prema vaksinisanju tom injekcijom i do otkazivanja već dogovorenih termina za vakcinisanje.

"Reakcije su zasad očekivane i u skladu sa podacima iz naših kliničkih ispitivanja", rekao je portparol AstraZeneke.

Simptomi uključuju privremeni bol i osjetljivost na mjesto uboda, slabu do umjerenu glavobolju, umor, groznicu, povišenu temperaturu, slabost i bol u mišićima, prenosi agencija Hina.

Većina simptoma pojavljuje se dan nakon vakcinacije i vrlo vjerojatno će se ponoviti nakon druge doze, pojasnio je portparol.

"Nije prijavljen nijedan teški slučaj nuspojava povezan sa vakcinom AstraZeneke", naveo je portparol i dodao da kompanija budno prati razvoj situacije.

Oglasio se i njemački regulator vakcina koji je saopštio da je vakcina AstraZeneke "visoko efikasna" i da su reakcije na nju kratkotrajne.

Bonus video: