Honduras: Potvrđena pobjeda Hernandeza, opozicija i posmatrači zahtijevaju ponovno glasanje

OAD, organizacija sa sjedištem u Vašingtonu koja je posmatrala izbore, izdala je saopštenje u kojem se navodi da je zbog brojnih nepravilnosti nemoguće utvrdili tačan ishod glasanja
2 komentar(a)
Huan Orlando Hernandez, Foto: Reuters
Huan Orlando Hernandez, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2017. 08:29h

Izborna komisija Hondurasa potvrdila je da je dosadašnji predsjednik Huan Orlando Hernandez pobjednik predsjedničkih izbora održanih 26. novembra, a opozicija i posmatrači osporavaju rezultat i zahtijevaju ponovno glasanje.

Hernandezov protivkandidat, lider ljevičarske opozicije Salvador Nasralja, danas je pozvao na nove proteste, dok je Organizacija američkih država (OAD) predložila da se glasanje ponovi.

OAD, organizacija sa sjedištem u Vašingtonu koja je posmatrala izbore, izdala je saopštenje u kojem se navodi da je zbog brojnih nepravilnosti nemoguće utvrdili tačan ishod glasanja.

Organizacija je navela da je bilo upada u kompjuterski sistem, namjernog uklanjanja digitalnih tragova, kao i da su glasačke kutije otvarane.

"Jedini mogući put da narod Hondurasa pobijedi jeste raspisivanje novih izbora… Poštovanje demokratskih vrijednosti i građana je neophodan put da bi se društvo zaštitilo od smrti i nasilja", navodi OAD.

Nasralja je jutros otputovao u Vašington, gdje planira da se sastane sa zvaničnicima OAD-a, američkog Stejt departmenta i predstavnicima organizacija za ljudska prava, kao i da im predoči brojne dokaze izborne prevare.

Predsjednik izborne komisije David Matamoros sinoć je saopštio da je Hrnandez pobijedio, dodajući da je "komisija ispunila svoju obavezu" i da želi da zavlada mir u zemlji.

Prema zvaničnim podacima, Hernandez je u drugom krugu pobijedio sa 42,95 odsto glasova, dok je Nasralja osvojio 41,42 odsto glasova.

Nasralja je zatražio da ponovo budu održani predsjednički izbori nakon spornih rezultata koji su izazvali nasilne proteste u kojima je poginulo najmanje 17 ljudi.

Hrnandez, čija je sestra Hilda Hernandez poginula u subotu u padu helikoptera, nije komentarisao konačne rezultate izbora.

Hernandez se kandidovao za drugi mandat poslije odluke Ustavnog suda koja mu je to dozvolila, iako Ustav Hondurasa predviđa samo jedan predsjednički mandat.

Predsjednički izbori u Hondurasu su deseti od obnavljanja demokratije u toj zemlji 1980. godine, poslije gotovo 20 godina vojnih režima.

Bonus video: