Wall Street pao

Pod pritiskom su bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook i Tesla, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu predvodio po rastu

4704 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na Vol Stritu su u četvrtak berzanski indeksi pali, pri čemu je Dow Jones skliznuo s rekordnog nivoa, što je najviše posljedica daljeg pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, a ulagače su razočarali i slabi pokazatelji s tržišta rada.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,38 odsto, na 31.493 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 odsto, na 3.913 poena, a Nasdaq indeks 0,72 odsto, na 13.865 bodova, prenosi SEEbiz.

Pod pritiskom su bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook i Tesla, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

Međutim, dok su prethodnih dana rasle cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, rudarski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih fiskalnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize, pali su i ti sektori.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, na dobitku su bili samo komunalni i potrošački.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u vakcinisanju protiv koronavirusa i nada u novi paket podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD podstakli su početkom sedmice rast berzanskih indeksa na rekordne nivoe.

Direktor u firmi Glenmede, Jason Pride, kazao je da su dionice, nakon što su im mjesecima cijene rasle, u području precijenjenosti.

"Na tržištu je i dalje oprezno optimistično okruženje. Privreda će se oporaviti, zahvaljujući vakcinisanju protiv covida-19, međutim ta je priča već uglavnom ugrađena u cijene dionica, koje su u području precijenjenosti. Tržište će se morati boriti s time", kazao je Pride.

Ulagače su pokolebali i slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice je porastao na 861 hiljadu, dok je sedmicu prije iznosio 848 hiljada.

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije. Dio analitičara upozorava da bi ogromni fiskalni i monetarni podsticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo američku centtralnu banku, Federalne reserve (Fed) da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,4 odsto, na 6.617 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 odsto, na 13.896 poena, a pariski CAC 0,65 odsto, na 5.728 bodova.

Bonus video: