POBIJEDIO U DRUGOM KRUGU

Pinjera izabran za novog predsjednika Čilea: Posjeduje bogatstvo od najmanje milijardu dolara

Prema podacima izborne komisije i na osnovu više od 99 odsto prebrojanih listića, Pinjera je osvojio 54,57 odsto glasova, a njegov socijalistički protivnik, bivši novinar, senator Alehandro Gijer, 45,43 odsto glasova
2 komentar(a)
Sebastijan Pinjera, Foto: Reuters
Sebastijan Pinjera, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 00:59h

Bivši predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora i na mjestu šefa države naslijediće predsjednicu iz redova socijalista Mišel Bašle.

Prema podacima izborne komisije i na osnovu više od 99 odsto prebrojanih listića, Pinjera je osvojio 54,57 odsto glasova, a njegov socijalistički protivnik, bivši novinar, senator Alehandro Gijer, 45,43 odsto glasova.

Samo dva sata poslije zatvaranja biračkih mjesta, 64-godišnji Gijer, priznao je poraz.

Iako se vjerovalo da će biti manja razlika u drugom krugu izbora, birači su značajnu prednost dali bivšem konzervativnom predsjedniku, 68-godišnjem milijarderu.

Pinjera je rekao da je "u prvom krugu osvojio manje glasova nego što se očekivalo, a u drugom više nego što je bilo očekivano".

On se obratio građanima uz svog protivnika, koji je obećao da će voditi "konstruktivnu opoziciju".

Sebastijan Pinjera vlasnik je 100 odsto akcija nacionalne televizijske mreže, 27 odsto akcija LAN erlajnsa, 13 odsto akcija fudbalskog kluba Kolo-Kolo, kao i još nekoliko poznatih čileanskih kompanija.

Prema izvještaju časopisa Forbs, Pinjera posjeduje bogatstvo od najmanje jedne milijarde dolara.

Preporučujemo za Vas