"Postupaćemo u skladu sa svojim potrebama"

Ajatolah: Iran bi mogao da obogaćuje uranijum do 60 odsto

Izjava ajatolaha dolazi dan uoči stupanja na snagu zakona prema kojem inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) neće biti dozvoljeno da posjećuju neka postrojenja

4861 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iran bi mogao da obogaćuje uranijum do 60 odsto ukoliko to bude bilo potrebno, izjavio je danas iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei.

"Ograničenje obogaćivanja uranijuma neće biti samo do 20 odsto. Postupaćemo u skladu sa svojim potrebama... Mogli bismo da povećamo obogaćivanje i do 60 odsto", rekao je ajatojah.

Njegova izjava dolazi dan uoči stupanja na snagu zakona prema kojem inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) neće biti dozvoljeno da posjećuju neka postrojenja.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je u nedjelju uveče po povratku iz Teherana da je sa iranskim vlastima postignuto privremeno, tromesječno rješenje za nadzor primjene međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

"Pristup će biti smanjen ali ćemo moći da održimo potreban stepen nadzora i verifikacije", rekao je Grosi i dodao da će to za sada da "spasi situaciju".

SAD su 2018. godine, odlukom bivšeg predsjednika Donalda Trampa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Američke vlasti su ponovo uvele sankcije Iranu, dok je Iran je poslije istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU.