Novi pokušaj spasavanja nasukanih kitova na Novom Zelandu

Predstavnica neproftne organizacije za spasavanje kitova "Prodžekt Džona" (Project Johan) rekla je da su kitovi ovog puta ubačeni u dublje vode okeana nego pri prvom pokušaju i da imaju više nade da će uspjeti da ih spasu

2438 pregleda 0 komentar(a)
Nasukani kitovi pronađeni na plaži Fervel spit, Foto: Reuters
Nasukani kitovi pronađeni na plaži Fervel spit, Foto: Reuters

Dobrovoljci na Novom Zelandu danas su ponovo vratili nasukane kitove u okean vjerujući da će uspjeti da spasu 28 životinja od grupe nasukane na plaži na Južnom ostrvu.

Jato od 49 pilot kitova prvo je pronađeno nasukano rano juče na udaljenoj plaži Fervel spit (Farewell Spit), na Južnom ostrvu. U međuvremenu uginuo je 21 kit.

U prvom pokušaju dobrovoljci su sinoć uspjeli uz plimu da vrate kitove u more, ali u toku noći oni su se ponovo nasukali. Tako da su u novom pokušaju danas ponovo vratili u more preživjele životinje.

Predstavnica neproftne organizacije za spasavanje kitova "Prodžekt Džona" (Project Johan) rekla je da su kitovi ovog puta ubačeni u dublje vode okeana nego pri prvom pokušaju i da imaju više nade da će uspjeti da ih spasu.

Ona je rekla da je uobičajeno da se kitovi ponovo nasukaju jednom ili dva puta prije nego što uspiju da otplivaju.

Oko 200 dobrovoljaca je pomagalo da se kitovi čuvaju zdravi i mirni dok su bili nasukani na plaži. Oni su ih polivali vodom i pazili da ne pritiskaju suviše peraja.