Džakarta: Protesti zbog Trampovog priznanja Jerusalima

Muslimansko sveštenstvo u Indoneziji pozvalo je danas i na bojkot američkih proizvoda
0 komentar(a)
Džakarta protesti, Foto: Beta/AP
Džakarta protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.12.2017. 10:05h

Desetine hiljada ljudi okupilo se danas u glavnom gradu Indonezije Džakarti da protestuje protiv odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Indonežani protestuju u znak solidarnosti sa Palestincima koji namjeravaju da istočni dio Jerusalima proglase glavnim gradom svoje buduće nezavisne države. Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja, podržava palestinski cilj.

Demonstracije je organizovao Indonežaski Ulema savjet, najviše islamsko tijelo u zemlji uz podršku vlade i drugih muslimanskih organizacija. Oko 80.000 Indonežana, prema procjenama policije, okupilo se ispred Nacionalnog spomenika u centru Džakarte, mašući palestinskim zastavama i transparentima, zahtijevajući "oslobođenje Palestine".

Demonstranti, mahom u bijeloj odeći, pozivali su SAD da povuku svoju odluku. Indonežanski ministar vjera i guverner Džakarte bili su među demonstrantima nedaleko od ambasade SAD. Muslimansko sveštenstvo u Indoneziji pozvalo je danas i na bojkot američkih proizvoda. Odluka Trampa da zvanično prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i najavi preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad izazvala je talas međunarodnih osuda.

Bonus video: